Šéfem pražského ústavu hematologie se stal Trněný

12. 5. 2009 9:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelem pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze se stal Marek Trněný, který doposud působil na I. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice. Do funkce ho ještě před odchodem vlády v demisi jmenovala ministryně zdravotnictví v demisi Daniela Filipiová...


Do čela ústavu ho vybrala i přesto, že odborná komise navrhovala jiného kandidáta. Informuje o tom server aktuálně.cz.

Komise do čela ústavu doporučila Petra Cetkovského z klinického úseku hematologického ústavu. Cetkovský totiž vyhrál výběrové řízení. Ministryně přesto minulý týden zvolila Trněného. „Vyhrál Cetkovský, to vám můžu potvrdit, protože jsem byl členem komise. Ale podmínky výběrového řízení jsou takové, že komise má jen doporučující charakter. Ministryně se může rozhodnout jinak,“ řekl serveru Jiří Vorlíček z České onkologické společnosti.

Bez ředitele pracoval ústav dva roky. Uznávaného odborníka Pavla Klenera odvolal z funkce v roce 2007 tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Klener totiž nesouhlasil se způsobem, jakým chtělo ministerstvo sloučit ústav s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN).

Server aktuálně.cz uvádí, že se jmenováním nového ředitele mohou opět vznikat obavy z plánovaného sloučení obou pracovišť. VFN i hematologický ústav totiž stojí na lukrativních pozemcích v centru Prahy.

„Ministerstvo ani nově jmenovaný ředitel neplánuje slučování s VFN ani s jiným zdravotnickým zařízením. Ministerstvo podporuje projekt úzké spolupráce obou samostatných pracovišť,“ napsal serveru náměstek Filipiové Marek Šnajdr.

Ministerstvo zdravotnictví dnes také ostře odmítlo informace, že chce Všeobecnou fakultní nemocnici kvůli lukrativním pozemkům, na nichž stojí, zrušit. Šnajdr označil tyto informace za naprostou lež.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?