Šéfové špitálů pocítí hospodaření na platu

7. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Primáři nemocnic mají vyšší platy než jejich ředitelé. Průměrný plat všech lékařů se v Plzeňském kraji loni pohyboval od 30 000 do 34 000 korun. Ředitelé nemocnic v tomto kraji si však budou moci vydělat ještě víc...


Plzeňský kraj - pokud budou dodržovat rozpočet svého zařízení. Rozhodli o tom radní Plzeňského kraje, kteří tak chtějí ředitele motivovat. Proto schválili další kritéria pro jejich odměňování.

„Pokud nemocnice dosáhne vyrovnaný hospodářský výsledek, ředitelé dostanou několik měsíčních platů navíc. Kladný hospodářský výsledek pro nemocnici znamená, že třicet procent ze zisku bude rozděleno i mezi zaměstnance,“ řekl radní Plzeňského kraje Jaroslav Kadlec.

„Nejvyšší průměrný plat 40 tisíc korun byl v roce 2001 v plánské nemocnici, což výrazně převyšovalo republikový průměr 27 000 korun,“ uvedl Kadlec.

Na kolik si přijdou praktičtí lékaři, jde v průměru velmi těžko vyčíslit.

„Každý lékař je hodnocený jinak, záleží na tom, jakou má uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou,“ řekl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner. Dodal, že jen výpočet jednotlivých položek, které hradí pojišťovna, je neskutečně složitá věc.

Praktičtí lékaři, které jsme oslovili, o svém výdělku hovořit nechtějí. Podle našich informací, se jejich hrubá měsíční mzda může pohybovat okolo 80 až 100 000. Ovšem z této částky si musejí hradit náklady na ordinaci včetně nájemného, což činí i 50 000 korun měsíčně.

NATAŠA ŠEDIVCOVÁ, Plzeňský deník, 7.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?