Šéfům fakultních nemocnic, kteří sníží platy, hrozí odvolání

7. 9. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr Heger chce, aby státní nemocnice šetřily jinde než na platech. Lékaři nevěří, že jim šéfové nemocnic příští rok platy nesníží.


Ministerstvo zdravotnictví přišlo s novým plánem, jak uklidnit lékaře, kterým kvůli tvrdým škrtům v platových tabulkách hrozí příští rok snížení příjmů.

Všem šéfům fakultních a dalších státem vlastněných nemocnic totiž první náměstek ministerstva zdravotnictví Vladimír Pavelka nařídil, že mají příští rok škrtat jinde než v platech zdravotníků. A zároveň šéfům nemocnic pohrozil, že pokud sníží příští rok objem platů, můžou přijít o místo.

„Chceme, aby ředitelé nemocnic šetřili na provozu, a ne na platech. Pokud někdo takovýto úkol nezvládne, je to známka, že nezvládá řízení té nemocnice a nemůže tu nemocnici řídit,“ řekl včera HN náměstek ministra zdravotnictví Leoše Hegera Pavelka, který má na starosti právě státní nemocnice.

Už předtím přitom Pavelka upozornil, že chce, aby ředitelé státních nemocnic šetřili hlavně na nákupu léků a zdravotnických pomůcek.

Platy nesnížíme. Slibujeme

Zatím to vypadá, že ředitelé fakultních i dalších státem řízených nemocnic ministerstvo zdravotnictví poslechnou a celkový objem platů nesníží. A to přesto, že už dnes je jisté, že nemocnice příští rok dostanou od zdravotních pojišťoven méně peněz než dnes.

Podle informací HN budou mít nemocnice v roce 2011 zhruba o pět procent méně než v letošním roce.

Mnohasetmilionové škrty se přitom dotknou hlavně 11 fakultních nemocnic, kterými ročně proteče zhruba 50 miliard korun.

„Odhaduji, že příští rok přijdeme kvůli sníženým úhradám od pojišťoven o 100 milionů korun. Tyto peníze ale nechceme brát z platů. Hodláme ušetřit na provozu a na nákupu léků a materiálu. Dobří lékaři dostanou vyšší osobní ohodnocení, takže rozhodně nebudou mít příští rok méně peněz než letos,“ říká šéf Fakultní nemocnice v pražském Motole Miloslav Ludvík.

A hodně podobně mluví i šéfové dalších velkých státních nemocnic. „I v případě, že v roce 2011 klesnou tabulkové platy, tak celkový objem mezd chceme zachovat stejný jako letos. Budeme šetřit na lécích a zdravotnickém materiálu,“ slibuje i ředitel Fakultní nemocnice v Brně Roman Kraus.

Vašim slibům nevěříme

Doktoři ale slibům šéfů nemocnic ani ujištěním ministerstva zdravotnictví, že se rozhodně nebude šetřit na jejich platech, ani trochu nevěří. „Přímo v materiálu ministerstva práce se píše, že díky snížení platových tabulek ušetří zdravotní pojištění příští rok 6,4 miliardy korun. Takže pokud dnes ministerstvo zdravotnictví říká, že nakonec příští rok platy nesníží, tak je to normální promyšlená lež,“ zlobí se prezident České lékařské komory a velký kritik snížení tabulkových platů Milan Kubek.

Stejně nedůvěřivý je přitom i dvaačtyřicetiletý chirurg z vinohradské fakultní nemocnice Miloš Voleman, kterému hrozí snížení základního platu o pět tisíc měsíčně.

„Myslím, že ministerstvo zdravotnictví se jen snaží hrát hru s veřejností. Proč by chtěla vláda snížit tabulkové platy, kdyby jejím cílem nebylo uspořit peníze na našich platech?“ ptá se Miloš Voleman.

Úprk lékařů na Západ sílí

Pokud opravdu ke snížení tabulkových platů dojde, tak podle Kubka hrozí, že hlavně do Německa a do Velké Británie odejdou v příštích několika letech tisíce lékařů.

Zatímco v Británii a v Německu, kde je po šikovných českých doktorech velká poptávka, můžou lékaři vydělat v přepočtu až 150 tisíc korun měsíčně, v Česku berou v průměru necelých 50 tisíc hrubého. A pokud dojde ke snížení tabulkových platů, bude doktorům hrozit, že dostanou ještě o několik tisíc méně.

Lékařů, kteří odcházejí do zahraničí, přitom letos znovu začíná přibývat. Zatímco za celý loňský rok požádalo lékařskou komoru o certifikát, který je nutný pro práci v zahraničí, přesně 336 doktorů, letos ho jen do konce srpna chtělo už 377 lékařů. Zhruba 80 procent doktorů, kteří certifikát získají, přitom opravdu do zahraničí odejde

„Očekáváme, že jen do konce letošního roku požádá o certifikát pro práci v zahraničí přes 500 lékařů. Pokud by 400 z nich odešlo, tak je to víc než polovina ročníku, který loni promoval na lékařských fakultách,“ varuje šéf komory Kubek.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?