Semilská nemocnice má novou ředitelku, výběrové řízení nevypsali

11. 7. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou ředitelku má od července nemocnice v Semilech. Jiřího Samka nahradila bez výběrového řízení Alena Kuželová. Podle poslance a starosty města Jana Farského (TOP 09) dozorčí rada nechtěla riskovat dlouhodobé bezvládí v době, kdy se jedná o nových smlouvách se zdravotními pojišťovnami.


Nemocnice má třetího ředitele za poslední čtyři roky.

Samek byl ředitelem nemocnice od května minulého roku. „Svoji část práce odvedl, ale nebylo to dostatečné,“ uvedl Farský. Výhrady k Samkovi měla dozorčí rada nemocnice od února, spory vyvrcholily na přelomu jara a léta. Konkrétní důvody ale nechtěl Farský uvést. „Nemám potřebu odcházejícího ředitele nijak shazovat před odbornou veřejností a možnými zaměstnavateli.“

Farský je známý jako zastánce „průhledných“ veřejných zakázek, přesto v tomto případě nemocnice výběrové řízení nevypsala. „Dozorčí rada nechtěla riskovat dlouhodobé bezvládí a rozhodla se doporučit, pokud se shodne, rychlé řešení,“ nastínil. S jmenováním Kuželové souhlasili všichni. „V dozorčí radě jsou zástupci koalice, opozice i lékařů a sester,“ zmínil Farský.

Kuželová vyhrála na jaře výběrové řízení na místo finanční náměstkyně nemocnice, do této funkce ale tehdy nenastoupila. Hlavním úkolem pro nejbližší týdny podle ní je uzavření smluv se zdravotními pojišťovnami. „Chceme zachovat současnou skladbu lůžkového fondu,“ konstatovala. Podle Farského u nich restrukturalizace již v minulých letech proběhla a počet lůžek akutní péče poklesl ze 141 na 86.

Kuželová chce také vylepšit hospodaření nemocnice a nespoléhat jen na platby od pojišťoven. Peníze se pokusí získávat z evropských fondů, od nadací a nabízet začnou i zdravotní úkony, jež si hradí pacient sám. Podle ředitelky je také třeba zvýšit povědomí o placených službách, které už nyní nabízejí. „Málo se třeba ví o respitní péči. Na prázdniny nabízíme krátkodobou hospitalizaci pro nemohoucí, aby si lidé, kteří o ně pečují, mohli odpočinout nebo odjet na dovolenou,“ nastínila ředitelka.

Semilská nemocnice je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Městská příspěvková organizace prošla ve druhé polovině 90. let modernizací za téměř 400 milionů korun. Zařízení s 230 zaměstnanci ročně hospitalizuje 4500 pacientů, dalších 60.000 lidí ošetří ambulance. Výsledky loňského hospodaření zatím nejsou známé, podle Farského v kladných číslech nebudou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?