Senát asi opraví chybu v opatření o růstu plateb za pojištěnce

10. 10. 2013 7:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát asi opraví formální chybu ve vládním zákonném opatření, které od ledna navýší platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. V předloze je patrně kvůli překlepu špatný odkaz na zákon, úpravu navrhl ústavně-právní výbor. Plénum horní komory proto rozhodne o opatření ve čtvrtek odpoledne. S největší pravděpodobností je schválí, jak doporučil zdravotnický výbor.


Opatření zvyšuje od ledna platby státu za děti, důchodce nebo nezaměstnané o 64 korun na 787 korun. „Současná finanční situace veřejného zdravotního pojištění je velmi neutěšená,“ uvedl premiér v demisi Jiří Rusnok. Pokud by Senát zákonné opatření neschválil, reálně by podle něho hrozilo až omezení dostupnosti zdravotní péče.

Zdravotní pojišťovny vyčerpaly v posledních letech rezervy z minulosti v objemu asi 24 miliard korun, letos budou podle Rusnoka asi v osmimiliardovém propadu. Příští rok by se mohl prohloubit o další tři miliardy korun. Nemocnice budou mít ke konci roku závazky po splatnosti v objemu asi šest miliard korun, podotkl ministerský předseda.

„Bude to takové malé lití peněz do Řecka,“ komentoval zákonné opatření šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera. Naopak senátorka za Severočechy.cz Alena Dernerová označila zvýšení plateb za náplast, kterou ale zdravotnictví potřebuje, a místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková za naprosto neodkladnou první pomoc a „život zachraňující operaci českého zdravotnictví“. Podle ní navrhovaná částka 64 korun na pacienta není dostačující, potřeba by bylo kolem 150 korun.

Nikdo ze senátorů nenavrhl částku navýšit nad vládní návrh. Rusnok už dříve varoval, že pokud by jednání horní komory takovým směrem vedlo, zákonné opatření by stáhl.

Někdejší ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) uvedla, že opatření pomůže zdravotnictví pouze na pár měsíců. „Nikde na světě přilití peněz do zdravotnictví nevyřešilo jeho problémy,“ podotkla senátorka, která se obává dalšího zvyšování plateb za šest milionů státních pojištěnců bez kontroly použití těchto peněz. Podle ní je třeba spíše sjednotit platby na nákup zdravotnických prostředků, aby za ně nemocnice neplatily značně rozdílné sumy, nebo oddělit zdravotní a sociální péči o pacienty.

Pokud Senát zákonné opatření schválí, postoupí je k podpisu prezidentovi. Předlohu potom bude muset potvrdit nová Sněmovna na své první schůzi.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?