Senát chce dvouletý odklad pro zavedení elektronických receptů

8. 12. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Elektronické recepty by podle Senátu měly nahradit papírové až od roku 2020. Horní komora parlamentu to po zhruba dvouhodinové debatě schválil v rámci senátorské novely o léčivech, kterou nyní posoudí vláda a Sněmovna.


Změnu se kvůli tomu podle kritiků nepodaří přijmout včas do konce letošního roku. Poukázal na to i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Připomněl, že Sněmovna v úterý obdobný návrh poslanců ODS odmítla kvůli nesouhlasnému postoji ANO a ČSSD projednat přednostně.

Ministr ujišťoval senátory o tom, že první rok po spuštění povinných eReceptů bude podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv víceméně koordinační. Příští rok by tak měli byli sankcionováni pouze ti lékaři, kteří by systém sReceptů bojkotovali a nepřipojili se k němu. Podle zákona může být sankce až dvoumilionová. Ludvík také uvedl, že až pětina receptů bude mít nadále papírovou formu díky výjimkám v ministerské vyhlášce. „Recept může být napsán i na pytlík od mouky,“ řekl.

Novelu předložilo devět senátorů v čele s Vladimírem Plačkem (ČSSD). Obávají se toho, že spuštění povinných elektronických receptů od začátku příštího roku by mohlo prohloubilo nedostatek praktických lékařů na venkově. Ministr namítl, že o připojení do systému eReceptů požádalo 47.500 ze zhruba 53.000 lékařů a stomatologů. Skončit se rozhodlo jen 48 praktických lékařů, méně než v minulých letech, uvedl Ludvík.

Zastánci odkladu včetně bývalé ministryně zdravotnictví Milady Emmerové upozorňovali na to, že systém je nepřipravený a má výpadky. Senát to na návrh Václava Hampla (za KDU-ČSL) konstatoval i v doprovodném usnesení, v němž „důrazně vyzval ministerstvo zdravotnictví a SÚKL k urychlení přípravy systému tak, aby byla minimalizována rizika masivního náběhu povinné elektronické preskripce a maximalizován prospěch zejména pro pacienty“.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007. Vytvoření systému a jeho čtyřletá podpora a rozvoj stál SÚKL 14 milionů korun, provoz pak 100.000 korun měsíčně. Systém eRecept počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, nyní je to asi 70 milionů papírových receptů. Zastánci změny si od ní slibují úsporu výdajů na léky nejméně 400 milionů korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?