Senát odmítl s vládou snahu EK zkrátit lhůtu na určení cen léků

18. 6. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát, v němž má většinu opozice, se minulý týden shodl s vládou na odmítnutí plánu Evropské komise zkrátit lhůtu pro stanovení ceny nových léků z pěti na tři měsíce. I v dalších členských zemích je proti tomu odpor, řekl senátorům ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


„Hlavním problémem návrhu je zásadní zkrácení lhůt pro vydání rozhodnutí, aniž by se toto mělo projevit ve snížení nároků na odbornou náročnost rozhodnutí. Česká republika, jakož i ostatní členské státy v konzultaci uvedly, že lhůty jsou nedostačující,“ uvedl ministr.

Zkrácené lhůty by bylo možné dodržet pouze při výrazném personálním posílení schvalovacích orgánů členských zemí, což by přineslo nepřiměřené administrativní náklady, přidal se senátor ČSSD Josef Táborský.

Nová směrnice by měla také přenést odpovědnost za průtahy v řízení na stát, což je rovněž předmětem kritiky. „Prodlení není vždy zaviněno liknavostí státních úředníků, protože se na něm často podílejí i žadatelé, kteří využívají všech možností odvolání,“ uvedl Táborský. Podle vlády i senátorů se komise snaží směrnicí zasahovat do pravomoci členských zemí.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) se také připojila k odmítavému postoji k návrhu směrnice. Podle ní by spíš byla třeba minimálně v rámci EU jednotná pravidla pro výši cen léků, aby v Česku nebyly dražší než třeba v Německu, Rakousku nebo ve Francii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?