Senát projedná klonování lidských embryí

27. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V polovině dubna se v Senátu sejde 140 politiků a expertů z řad lékařů a právníků. Téma: Klonování člověka a lidská práva. Veřejného slyšení Senátu se zúčastní například Eva Syková z Ústavu neurověd, profesor Albert- Peter Rethmann...


PRAHAV polovině dubna se v Senátu sejde 140 politiků a expertů z řad lékařů a právníků. Téma: Klonování člověka a lidská práva. „Veřejné slyšení Senátu je zaměřeno na problematiku genetických manipulací, jejich důsledků v oblasti etické a právní, “ uvedl místopředseda výboru Daniel Kroupa. Účastníci budou mluvit také o trendech v těchto oblastech.

Jedním z účastníků slyšení bude také Eva Syková z Ústavu neurověd druhé lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Bude hovořit o možnostech manipulace s lidským embryem a jeho využití k léčebným účelům.

S vystoupením o morálních aspektech klonování a manipulace s lidskými embryi má na ni navázat profesor AlbertPeter Rethmann. Ústavní soudce Pavel Holländer pak posoudí klonování člověka z hlediska českého ústavního práva.

Téma klonování v poslední době oživuje společnost Clonaid. Tvrdí, že úspěšně naklonovala člověka, a to hned v pěti případech. Zatím ale nepředložila žádné vědecké důkazy, které by její tvrzení věrohodně doložily.


DÁLE ČTĚTE:
Americký Kongres schválil zákaz klonování lidských buněk\\
Klonovaná ovce Dolly zemřela nečekaně brzy\\
Průkopník klonování se po ovci Dolly chystá na lidská embrya

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?