Senát USA začal jednat o reformě zdravotní péče, panují rozpory

1. 12. 2009 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký Senát začal v noci na dnešek SEČ jednat o reformě zdravotní péče v USA. Podle očekávání se o klíčovou normu pro prezidenta Baracka Obamu hned od počátku rozhořel spor mezi demokratickými zastánci a republikánskými odpůrci. V obou táborech jsou ale senátoři nesouhlasící se stranickou linií, a tak prosazení zákona v horní komoře Kongresu není vůbec jisté. Očekává se, že diskuze v Senátu potrvá asi tři týdny.


Norma má poskytnout zdravotní pojištění více než 30 milionům Američanů, kteří si nemohou dovolit komerční pojištění, a zpřístupnit jim tak zdravotní péči. Její odpůrci ale tvrdí, že si to vyžádá obrovské náklady. Vedle státem financovaného pojištění je nejkontroverznější částí reformy hrazení potratů.

Zákon o zdravotní péči už schválila na počátku listopadu Sněmovna reprezentantů. Pokud ho senátoři přijmou v jiné podobě, budou se muset obě komory shodnout na kompromisním znění a schválit ho, než ho bude moci Obama podepsat.

„Není tu žádná jiná záležitost důležitější než dokončení tohoto zákona,“ vyzdvihl význam reformy vůdce demokratických senátorů Harry Reid. Upozornil kolegy, že je čeká práce i o víkendech, aby se během prosince stihla projednat. „Příštích pár týdnů nám řekne hodně o tom, zda jsou senátoři více nakloněni řešení problémů, nebo jejich vytváření,“ poznamenal sarkasticky podle agentury Reuters.
Vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell však text o více než 2000 stranách napadl jako „monstrum, které přinese více veřejných zásahů, větší daně, větší výdaje a vyšší dluhy“, citovala ho agentura AFP. Odpůrci zákona tvrdí, že si v příštích deseti letech vyžádá náklady 2,5 bilionu dolarů. Podle jeho tvůrců to ale bude „jen“ 848 miliard.

K tomu, aby zákon stočlenným Senátem prošel, bude třeba hlasů minimálně 60 zákonodárců. Demokratů je v horní komoře 58. Tři z nich spolu s nezávislým Joem Liebermanem ale již dali najevo, že budou hlasovat spolu s republikány proti návrhu. Mezi republikány jsou naopak dvě senátorky, které by se mohly přidat na stranu stoupenců reformy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?