Senát zřejmě odmítne zrušit zákon o neziskových nemocnicích

19. 10. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát podle očekávání pravděpodobně odmítne hlasy opozice zrušení zákona o neziskových zdravotnických zařízeních. Nasvědčovalo tomu včerejší jednání senátního ústavně-právního výboru. Normu před pěti lety prosadily ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, které mají v horní komoře parlamentu téměř dvoutřetinovou většinu.


Senát bude o zrušení zákona rozhodovat příští týden, sněmovna má možnost jeho veto koaliční většinou přehlasovat.

Zrušení zákona jako „nepoužitelného“ navrhl spolu s kolegy poslanec ODS Marek Šnajdr, podle něhož je třeba obecnější normy. Výsledek projednávání návrhu v Senátu je ale „předvídatelný a předem známý“.

Zamítnutí podporoval místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, podle něhož by mělo být zrušení zákona spojeno s předložením nového. Za „neuvěřitelný a naprosto nepřijatelný“ argument označil postoj ministerstva zdravotnictví, že zrušení zákona je podpůrným argument pro odmítnutí přeměny některých středočeských nemocnic. Opozice ale nemohla zamítnutí ve výboru prosadit vzhledem k tomu, že na jednání přišli jen čtyři z deseti členů výboru.

Zastánci zrušení zákona poukazují mimo jiné na to, že podle něj zatím ani jedna nezisková nemocnice nevznikla. Sociální demokraté zase zrušení považují za další krok k privatizaci lůžkových zařízení.

Původní znění zákona počítalo s tím, že na 150 někdejších okresních nemocnic bude převedeno na neziskové. Ustanovení ale zrušil na podnět senátorů za ODS již dříve Ústavní soud. Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath (ČSSD) už oznámil, že sociální demokraté po návratu do vlády zákon vypracují znovu a vytvoří síť neziskových nemocnic.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) souhlasil s nutností síť kmenových nemocnic vybudovat. Platný zákon by však podle něho vedl ke vzniku něčeho takového, jako byla za socialismu Státní plánovací komise.

Zákon o neziskových nemocnicích uvádí, že by měly například právo na uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče se zdravotní pojišťovnou bez výběrového řízení a byly by osvobozeny od daně z příjmů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?