Senát zřejmě schválí zrušení poplatků u lékaře

16. 10. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát zřejmě podle očekávání schválí zrušení třicetikorunových poplatků u lékařů a za recept v lékárnách. Změnu, která má platit od příštího roku, dnes podpořil senátní ústavně právní výbor. Zachovány by měly být jen devadesátikorunové platby za návštěvu pohotovosti. Horní komora o návrhu rozhodně příští týden po projednání ve svém zdravotnickém výboru.


Kritizované poplatky zavedla před šesti lety tehdejší vláda Mirka Topolánka (ODS) s cílem regulovat návštěvy pacientů s banálními chorobami. Zrušení přinese výpadek příjmů ambulancí a lékáren ve výši zhruba 3,27 miliardy korun.

Lékaři mají dostat kompenzace prostřednictvím úhradové vyhlášky do výše vybraných poplatků za loňský rok. V případě farmaceutů chce ministerstvo zdravotnictví zavést zvláštní výkon vydání léčebného přípravku na recept, který by byl hrazen z pojištění. Celkově by to podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) nemělo být více než 800 milionů korun. Lékárny sice měly na poplatcích vybrat asi 1,7 miliardy, řada z nich je ale pacientům kompenzuje slevami. Podle Němečka bude stát lékárnám kompenzovat asi 40 procent, tedy zhruba 12 korun za recept.

Zrušení regulačních poplatků, kromě platby za pohotovost, má koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v programovém prohlášení. O zrušení poplatků usilovala také KSČM, která má s ČSSD v horní komoře pohodlnou většinu. Pravice rozhodnutí Sněmovny o zrušení poplatků kritizovala s poukazem na jejich regulační roli a také na to, že peníze na kompenzace by mohly být využity ve zdravotnictví lépe.

Zákon původně počítal i se stokorunovými poplatky za pobyt v nemocnici, ty ale už zrušil od letošního ledna Ústavní soud. Argumentoval tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

Vládní předloha zachovává pacientům nynější ochranné limity, započítávat se do nich mají jen doplatky za léky. KSČM neprosadila návrh, aby zahrnovaly i platby na pohotovostech, nebo aby se limity snížily na polovinu, a byly tedy pro pacienty výhodnější.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?