Senátní výbor nedokázal odsoudit vládu za slovenskou misi lékařů

14. 12. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Senátoři ODS a TOP 09 svým odchodem zabránili ústavně-právnímu výboru v podpoře usnesení, kterým chce ČSSD v Senátu označit vládní souhlas s vysláním armádních lékařů na Slovensko za porušení ústavy.


Zástupci vládní koalice označili takovéto konstatování za politickou či odborářskou deklaraci, neboť o protiústavnosti by mohl rozhodnout jen Ústavní soud. Horní komora se má okolnostmi mise znovu zabývat ve středu.

„Po demonstrativním odchodu ODS a TOP 09 jsme nebyli usnášeníschopní,“ řekl ČTK předseda výboru Miroslav Antl (za ČSSD). Na přijetí usnesení Senátem to ale asi nebude mít velký vliv, neboť ČSSD má v horní komoře většinu.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) jakékoli pochybení vlády ve věci slovenské mise odmítl. Kabinet podle něj vyslal vojenské lékaři v souladu se svými ústavními pravomocemi na vojenské cvičení, které bylo pod názvem Slovenské zdraví 2011 řádně dohodnuto se slovenskou stranou.

Sociální demokraté to zpochybňovali poukazem na to, že třicítka českých lékařů odjela zastupovat tisícovku slovenských doktorů, kteří na protest proti neuspokojení svých mzdových požadavků hromadně podali výpovědi. Armádní lékaři byli na Slovensku pět dní od minulé soboty, neboť slovenské vládě se mezitím podařilo dosáhnout s lékaři dohody o růstu jejich platů.

Vysláním vojáků se věcně zabýval také senátní výbor pro obranu, který tuto misi doporučil vzít standardně na vědomí.

Senát se má ve středu zabývat také případem hrozící demolice domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Horní komora by podle doporučení svého kulturního výboru měla mimo jiné konstatovat, že ministerstvo kultury nerespektovalo účel zákona o památkové péči. Odbor památkové péče pražského magistrátu se pak podle výboru neřídil vládním nařízením o pražské památkové rezervaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?