Senátoři odmítli zákon o lékařích, pokládají ho za neproveditelný

22. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový zákon, který by měl stanovit pravidla pro výkon profese lékařů, lékárníků a stomatologů, senátoři zamítli. Pokládají normu vzhledem k chybám, které obsahuje, za neproveditelnou...


PRAHA -

Více než deset let připravovaný zákon se tak vrátí sněmovně, která ovšem může veto Senátu přehlasovat.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) se pokusila senátory přemluvit, aby místo zamítnutí raději podpořili sérii úprav, na jejichž přípravě se podílel i její úřad.

Hrozila senátorům, že ke schválení zákona se Česko zavázalo k přístupové

smlouvě k EU. Zákon má totiž umožnit působení českých lékařů a lékárníků v EU a evropských lékařů v Česku. Pokud by ČR zákon neměla hrozili by jí žaloby o náhradu mnohamilionové náhrady.

Šéf evropského výboru Jiří Skalický (za US-DEU) ministerstvu nabídl, aby místo hrozeb připravilo urychleně zákon nový, bez chyb, „který se podaří ve sněmovně obhájit před neadekvátní lidovou tvořivostí poslanců“.

Poukázal na tři desítky změn, které ve vládní předloze provedla dolní komora. Ani několik desítek úprav, které si k předloze připravili senátoři, by všechny nedostatky zákona neodstranilo, uvedl lékař a senátor za US-DEU Richard Sequens.

Evropský rozměr zákona žádný ze senátorů nekritizoval. O to větší výhrady směřovaly k příloze zákona, v níž jsou vyjmenovány lékařské obory.

Podle královéhradeckého lékaře a senátora Karla Bartáka tento výčet není zdaleka úplný. Bartákovi vadí, že ostatní lékařské specializace jsou řazeny mezi podobory, které navrhovaný zákon nejmenuje.

Předseda zdravotnického výboru Tomáš Julínek (ODS) upozornil, že v takovém případě přinejmenším pro polovinu oborů nemůže vzniknout specializovaná způsobilost.

„Například diabetologové nebo neurochirurgové nebudou moci vykonávat samostatně povolání lékaře podle tohoto zákona, protože nebudou moci vůbec získat způsobilost, nebudou tudíž moci získat kulaté razítko, protože vlastně neexistuje v tomto oboru. A žádný podzákonný předpis to nevyřeší,“ prohlásil Julínek ke snaze ministerstva řešit nesrovnalosti vyhláškou.

Vady zákona se pokusila napravit sérií úprav někdejší ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL), nebyla ale vyslyšena. „Nejsme schopni garantovat výsledný stav toho textu tak, abychom si byli jisti, že tam nevznikly nějaké nové

nepravosti,“ zdůvodnil odmítnutí zákona Julínek.

Barták podotkl, že ve sněmovně poslanci k vládní předloze navrhli na 120 změn, v Senátu celkem přes 80 úprav.

„Jestliže bychom takto projednávali zákony, mám pocit, že bychom se řídili heslem, jako když pejsek s kočičkou pekli dort. To je pro mě nepřijatelné,“ prohlásil. Unionista Jan Hadrava normu přirovnal k „dadaistické koláži“.

Debata nad zákonem senátorům trvala více než dvě hodiny. Po jejím skončení o zamítnutí zákona rozhodly hlasy ODS, US-DEU a nestraníků, proti zamítnutí byli hlavně lidovci a sociální demokraté.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?