Senioři čekají na umístění roky

17. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Až tři roky čekají žadatelé na umístění do jednoho ze tří fungujících domovů důchodců v domažlickém okrese. Ten byl v tomto ukazateli donedávna nejhorším okresem v celé České republice...


Více než stovka žadatelů čeká na umístění do domova důchodců. Místa v nově budovaných domovech stačit nebudou.

Domažlice - Až tři roky čekají žadatelé na umístění do jednoho ze tří fungujících domovů důchodců v domažlickém okrese. Ten byl v tomto ukazateli donedávna nejhorším okresem v celé České republice.

„Domažlický okres na tom byl s umisťováním seniorů velmi špatně, několik let se pohyboval na chvostu žebříčku v počtu lůžek na obyvatele. Situace se už ale pomalu zlepšuje. V domově důchodců ve Kdyni, který by měl být dostavěn do konce roku, vznikne necelá stovka lůžek. První etapa rekonstrukce objektu v Černovicích skončí do konce října, tam ale žádná lůžka navíc nevzniknou,“

říká Jana Maroušková z referátu zdravotnictví a sociálních věcí. I když je zájemcům o umístění v domovech důchodců na Domažlicku k dispozici 268 lůžek, jak shodně tvrdí ředitelé ústavů, dalších stopadesát lůžek by se okamžitě zaplnilo.

„Nejhorší situace panuje u ležících žen, které čekají na umístění až tři roky, naopak u mužů je doba kratší,“ řekla pracovnice okresního úřadu.

Počty žadatelů ale převyšují nabídku míst v zařízeních. „Jen na umístění do Černovic čeká více než sedm desítek seniorů, do domažlických domovů důchodců se hlásí zhruba padesátka žadatelů,“ tvrdí Maroušková, které se za jediný den přihlásilo dalších šest žadatelů.

Na umístění čekají i pacienti na interním a ošetřovatelstkém oddělení v dosluhující domažlické nemocnici, v psychiatrické léčebně v Dobřanech a v léčebně dlouhodobě nemocných v Horažďovicích. V domovech důchodců se o obyvatele stará ošetřovatelský personál, za pacienty dochází i lékaři a psychiatři. Výše úhrady za pobyt je dána vyhláškou.

Jako v celé republice i na Domažlicku počet seniorů rok od rok stoupá, v roce 2010 zde bude v 6,76 procenta občanů důchodového věku na celkový počet obyvatel. Průměrný věk obyvatel domovů důchodců se pohybuje okolo 77 let.

„Žádost na umístění do domovů důchodců v domažlickém okrese si mohou podat žadatelé z celé České republiky, v praxi ale dostávají přednost občané zdejšího regionu,“ dodává Maroušková.

VÁCLAV TAUER, Domažlický deník, 15.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?