Seriál: Zdravotnictví v Evropské unii - 4. díl

19. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutické firmy se obávají důsledků rozšíření Evropské unie. Očekávají, že výrazně vzrostou paralelní, tedy levné souběžné obchody s léčivy (reexporty). V nových členských zemích jsou totiž ceny léků mnohem více regulovány než ve stávajících státech unie...


Česká republika se stane členem Evropské unie za dvanáct dní. Na stránkách www.Zdravi.Euro.cz vám každý všední den přineseme krátký souhrn praktických informací, které se týkají očekávaných změn v českém zdravotnictví.

4. díl: problém paralelních obchodů s léčivy po vstupu do EU

Farmaceutické firmy se obávají důsledků rozšíření Evropské unie. Očekávají, že výrazně vzrostou paralelní, tedy levné souběžné obchody s léčivy (reexporty). V nových členských zemích jsou totiž ceny léků mnohem více regulovány než ve stávajících státech unie.

Například na českém trhu jsou ceny léků v průměru o 70 procent nižší než v EU. Léky vyráběné v ČR jsou dokonce ještě levnější. Propastných rozdílů v cenách léčiv využijí distributoři, kteří na cenových rozdílech v různých státech vydělají.

Utrpí tak především zisky výrobců originálních léčiv.

„Po vstupu do EU vznikne u léků obchodovatelných v celé unii hrozba paralelního obchodu. V okamžiku, kdy je cenový rozdíl mezi jednotlivými zeměmi vyšší než deset procent, stává se lék zajímavým pro obchodníky, kteří jej budou v jedné zemi nakupovat a v druhé prodávat,“ uvedl již dříve pro Zdravotnictví a medicína výkonný ředitel Mezinárodní asociace farmaceutických společností (MAFS) Pavol Mazan. Více 2. Dostupnost zdravotní péče pro zahraniční pacienty v ČR

3. Uznávání kvalifikací zdravotníků

Druhá vlna paralelních obchodů povede zřejmě z nových trhů, které budou mít zájem vyvážet generické přípravky za velmi nízké ceny, směrem na jih. Rozdílné ceny jsou totiž patrné právě mezi generickými léčivy. Zatímco ceny originálních léků v Česku již dosahují asi 80 až 90 procent úrovně zemí Evropské unie, generika jsou tu asi o polovinu levnější než v unii.

Poslední vlna pak povede z přistupujících členů směrem na západ. K té podle Haighové dojde až po stabilizaci nových trhů.

Levné dovozy v Británii

Tématem parlelních obchodů se minulý měsíc zabýval také internetový server BBC News - Imports 'cost drug firms £770m'.

Podle organizace ESRC (Economic and Social research Council) přicházejí britské farmaceutické firmy kvůli paralelním obchodům o 770 milionů liber ročně. Asociace britského farmaceutického průmyslu (ABPI) odhaduje, že ztráty jsou ještě vyšší - každý rok až 1.4 miliard liber.

„Jediným subjektem, který na reexportech vydělá, jsou distributoři,“ říkají zástupci ABPI.

Precedentní případ Bayer

Problém paralelních dovozů se letos v lednu dostal až k Nejvyššímu soudu Evropské unie. Řešil spor mezi Evropskou komisí a farmaceutickým koncernem Bayer.

Komise chtěla firmu potrestat za to, že bránila levným souběžným dovozům svého produktu do zemí s vyššími cenami. Nejvyšší soud rozhodl, že není důvod firmu Bayer jakkoliv sankcionovat.

Nezjistilo se totiž, že by mezi Bayerem a jeho francouzskými a španělskými distributory existovala nějaká dohoda o postupu proti souběžným dovozům.

Nejvyšší soud však zdůraznil, že tato kauza by neměla být nijak zobecňována. Uvedl, že rozhodnutí je „úzce omezeno na šetření jediné stížnosti. – Více Soud EU podpořil postup Bayeru proti levným dovozům.

Příště: Vývoj na trhu s léky po vstupu do EU

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

DÁLE ČTĚTE:
Výrobci léků se obávají rozšíření trhu EU
Ceny léků dále porostou
ČR je na dobré cestě k transparentnosti

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?