Šest nemocnic se potápí, hejtmanství hledá záchranu

19. 5. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ztráta šesti krajských nemocnic Plzeňského kraje se v letošním roce vyšplhá až na 170 milionů korun. Oproti loňskému roku je to o třetinu vyšší částka, jíž musí hejtmanství provoz nemocnic dotovat ze svého rozpočtu.


Kraj si proto nechal vypracovat finanční a právní analýzu, které mu mají poradit, co dál. Obsáhlé dokumenty, které navrhují několik variant včetně jejich výhod i nevýhod, nyní kraj poslal jednotlivým nemocnicím, aby k nim podaly připomínky. „Analýzu už jsem dostal, ale zatím jsem neměl čas ji prostudovat. Není to otázka hodiny,“ potvrdil ředitel Klatovské nemocnice František Lešundák.

Co přesně pražská advokátní kancelář a nadnárodní finanční skupina kraji radí, však nechce prozradit ani krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

„Jsou to varianty například od manažerského řízení přes společný podnik s externím subjektem a jiné,“ řekl pouze Šimánek. Zároveň zdůraznil, že o prodeji zařízení kraj rozhodně neuvažuje.

Finanční ztráta čtyř krajských akutních nemocnic a dvou nemocnic následné péče se začala prohlubovat v roce 2008, kdy dosáhla téměř 53 milionů korun. Podle Šimánka za ztrátu mohou zvyšující se náklady na mzdy sester a lékařů, zvýšení daně z přidané hodnoty, ale zároveň nezvyšování plateb od zdravotnických pojišťoven.

„Finanční situace krajských zdravotnických zařízení je dlouhodobě neudržitelná,“ podotkl radní Šimánek. Do ztráty už se začínají dostávat i dvě krajské nemocnice následné péče, které měly dříve mírně ziskové nebo vyrovnané hospodaření.

S obsahem obou analýz se příští týden seznámí zdravotní výbor krajského zastupitelstva a na jednání 9. června i samotní zastupitelé. Ti také nakonec rozhodnou, jakou cestou se kraj vydá. Řešení musí podle Šimánka umožnit zachování rozsahu, spektra a dosažitelnosti zdravotní péče a zároveň vysokou úroveň kontroly kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?