Šest receptů pro české zdravotnictví

23. 9. 2013 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Na kandidátce ČSSD ho sice nenajdete, pravděpodobně ale bude příštím ministrem zdravotnictví. „Práci zákonodárce neumím, ale ve výkonné sféře jsem připraven sociální demokracii pomoci,“ říká stínový ministr za ČSSD Svatopluk Němeček. Praha – Na kandidátce ČSSD ho sice nenajdete, pravděpodobně ale bude příštím ministrem zdravotnictví.


Po Novém roce nebudou pacienti platit regulační poplatek v nemocnici. Jak to zdravotnická zařízení poznamená?

Při stokorunovém poplatku byl výnos kolem dvou miliard. Ztrátu za současné tíživé situace nemocnice nést nemohou – musí to vykompenzovat zdravotní pojištění. Když se poplatky za ministra Julínka zaváděly, začaly pojišťovny platit méně. Teď to uděláme naopak.

Budete usilovat o znovuzavedení 60korunového poplatku?

Kdyby to navrhla stávající vláda, byli bychom ochotni poplatek s měsíčním limitem ročně akceptovat. Naší prioritou to ale nebude a je otázka, zda k zavedení přistoupíme.

Plánujete zrušit i všechny ostatní regulační poplatky, tedy za návštěvu lékaře či za recept. Navíc chcete v každé indikační skupině zavést jeden lék bez doplatku. Pacient by tak měl možnost přijít do lékárny a neplatit nic.

Ano, samozřejmě by pak musel komunikovat se svým lékařem, aby mu napsal právě přípravek bez doplatku.

ČSSD se dlouhodobě vyhraňuje vůči nadstandardům. Jenže pacienti měli možnost doplatit si jen rozdíl mezi variantou hrazenou a ekonomicky náročnější. Teď musí hradit položku celou.

Nebezpečí nespočívalo v několika nadstandardech, které zavedl ministr Heger. Zákon umožňoval, že kdyby do funkce nastoupil nějaký asociálnější člen TOP09, třeba pan Drábek, mohl by klidně říct, že chemoterapii zastaralou, po níž bude pacientům zle, zaplatí pojišťovna, ale léčba rakoviny s méně nežádoucími účinky už bude nadstandard.

Jsme proti nadstandardům léčby – medicína by měla být jedna. Nebráníme se ale komfortnější variantě péče, tedy například lepším pokojům či lehčí sádře.

Měl by si u těchto komfortnějších variant pacient doplatit rozdíl, nebo je uhradit ze svého?

Měl by si doplatit rozdíl.

Jak byste to ošetřil legislativně?

Ústavní soud řekl, že tyto záležitosti musí projít zákonem, takže i věci týkající se komfortu by prošly běžným legislativním procesem.

V programovém prohlášení máte snížení DPH na léky. Jak velké by mělo být?

Buď pětiprocentní sazba, nebo osvobození od daně.

Nulovou sazbu ale EU neumožňuje…

Bude to vyžadovat jednání. Podle lidí, kteří se u nás daněmi zabývají, by osvobození od daně mohlo být jednodušší než zavádění další sazby. Akutně bude třeba řešit krizi v nemocnicích. Co navrhujete? Stát teď platí za své pojištěnce čtvrtinu toho, co běžný zaměstnanec. Úhradu je třeba zvýšit zhruba o sto korun a měla by se také napsat úhradová vyhláška, která zvýší příjmy nemocnic alespoň o pět procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?