Šest stovek dobrovolníků z jihu Čech umí pomoci při zástavě oběhu

22. 1. 2019 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
 Jihočeská záchranná služba vyškolila v minulých letech šest stovek dobrovolníků, kteří mohou poskytnout s externím defibrilátorem první pomoc pacientům s náhlou zástavou krevního oběhu. Nejčastěji jde o profesionální i dobrovolné hasiče, členy horské služby nebo Policie ČR. Proškolení dobrovolníci loni zasahovali v regionu u 35 případů, z nichž 21 byla srdeční zástava. Novinářům to dnes řekli zástupci jihočeské záchranné služby.


"Včasná a správná první pomoc může zachovat pacientovi se zástavou oběhu život v plné kvalitě," řekl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Dodal, že nyní je v regionu 96 automatických externích defibrilátorů. Často jej mají například střediska horských služeb, hasičů nebo policejní stanice. V kraji jsou také dva speciální boxy s defibrilátory. Jeden je v Rudolfově na Českobudějovicku a druhý na vrcholu Kletě.

Pokud záchranáři dospějí k závěru, že proškolený dobrovolník je v dosahu případu, kdy nastala zástava oběhu, kontaktují jej, aby poskytnul první pomoc. Záchranáři jej navíc mohou nadále telefonicky navádět a poskytovat instrukce.

Podle statistiky záchranáři na jihu Čech vyrážejí ročně přibližně k pěti stovkám případů se srdeční zástavou. "Dojezdový čas je do osmi minut. Na škole nás ale učili, že mozek v takovém případě přestává pracovat už po pěti minutách. Proto jsme si kladli otázku, jak poskytnout pomoc rychleji," řekl lékař Jaroslav Kratochvíl. Ze statistiky vyplývá, že proškolení dobrovolníci byli loni u pacienta až o pět minut dříve než záchranná služba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?