Sestra ve výzkumu a vzdělávání

11. 3. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Medailonky v kategorii Sestra ve výzkumu a vzdělávání


PhDr. Jitka Němcová, Ph. D.
Prorektorka pro pedagogickou činnost, Vysoká škola zdravotnická, o. p. s., Praha

PhDr. Jitka Němcová, Ph.D.

Vystudovala SZŠ v Olomouci, poté pracovala jako sestra na různých úsecích ambulantní péče. Od roku 1991 se již intenzivně věnuje vzdělávání sester a působila např. jako vedoucí PS na SZŠ, gestor zdravotnického školství na MŠMT, ředitelka VZŠ, odborný asistent na VŠ a dnes zastává funkci prorektorky pro pedagogickou činnost na VŠ. Sama se celou tu dobu vzdělává, vystudovala obor pedagogika – péče o nemocné na FF UK, rigorózní a disertační zkouškou ukončila studia oboru ošetřovatelství na bratislavské Vysoké škole zdravotnictví a sociální práce sv. Alžběty.

Je autorkou vysokoškolských skript, odborných článků, vede odborné praxe studentů, semináře k závěrečným nebo bakalářským pracím, v posledních letech vede a oponuje magisterské, rigorózní i disertační práce a také působí jako školitel doktorandů, vede pedagogické praxe budoucích pedagogů zdravotnických škol. S jejím jménem je spojeno více než 67 ohlasů v domácích a 35 ohlasů v zahraničních publikacích, účastní se tuzemských a zahraničních konferencí, kde je často členkou vědeckých i organizačních výborů, absolvovala zahraniční stáže a pestrá je i její grantová činnost a účast na vědeckovýzkumných projektech.

V roce 2009 byla uvedena v encyklopedii osobností Who is… a roku 2005 byla finalistkou soutěže Manažer roku. Aktuální je dnes její navržení na jmenování docentkou v oboru ošetřovatelství. Citujeme z průvodního dopisu: „Na akademické půdě se vždy snažila vytvořit inspirativní prostředí a podmínky k výuce, byla studentům i spolupracovníkům rádcem, ochráncem a pomocníkem…“

Jitka Pancířová
Globální manažerka kvality pro dialyzační střediska, B. Braun Avitum – dialyzační střediska, Praha

Jitka Pancířová

Po ukončení studia SZŠ v Praze nastoupila do Dialyzačního střediska Strahov, VFN Praha. Od začátku se aktivně zapojovala do klinických studií a ověřování účinnosti eliminačních metod v praxi. O výsledcích referovala na mezinárodních konferencích Evropské asociace dialyzačních a transplantačních sester/Evropské asociace renální péče (EDTNA/ERCA). V letech 1997 až 2003 byla v rámci této organizace zastupujícím členem pro ČR. V roce 2003 byla přeřazena do Výkonného výboru EDTNA/ERCA a jmenována do pozice President Elect.

Od roku 2006 vykonávala po tři volební období funkci prezidentky EDTNA/ERCA. Vždy se snažila zapojovat české sestry do mezinárodních výzkumných projektů, průběžně v rámci přednáškové činnosti v zahraničí informovala o klinických standardech ošetřovatelské péče v nefrologii, hygienických standardech, seznamovala s výsledky multicentrických výzkumných projektů zaměřených na cévní přístupy apod. Nyní zastává post Immediate Past President & Executive Director, je evropským koordinátorem projektu zaměřeného na tvorbu environmentálních směrnic pro dialýzu a projektu věnovaného přípravě směrnic pro kanylaci cévního přístupu pro dialýzu.

Zároveň reprezentuje EDTNA/ERCA v European Kidney Health Aliance. Souběžně se svými mezinárodními aktivitami pracuje v dialyzačních střediscích jako globální manažerka kvality certifikovaných středisek v deseti zemích. Na mezinárodní úrovni tak prezentuje nefrologické ošetřovatelství, realizuje výzkumné a vzdělávací projekty, do kterých zapojuje i sestry z ČR.

Mgr. Jiřina Tučková
Asistentka náměstkyně pro ošetřovatelskou péči, FN v Motole, Praha

Mgr. Jiřina Tučková

Již od ukončení SZŠ je věrna jednomu pracovišti, kam nastoupila jako dětská sestra na lůžkovou část dětské kliniky. Po přechodu na dětské ARO začala objevovat další rozměr pomáhající profese, zaškolování nových sester. Zvyšování jeho úrovně jí umožnilo i absolutorium PSS v oboru ARIP. V roce 1994 byla přednostou kliniky podle vzoru z USA jmenována sestrou školitelkou. Na plný úvazek se věnovala novým sestrám, především absolventkám při vstupu do praxe.

Jako historicky první sestra školitelka neměla lehké postavení a ani velké možnosti odkud čerpat, proto si sama pořizovala zahraniční publikace, s jejichž pomocí připravovala nové pracovní materiály, metodické pokyny a návody postupů. To vše 15 let před ministerským vydáním metodického pokynu k reabakalářské, lizaci a ukončení adaptačního procesu pro NLZP. Spolupracovat začala s VZŠ při praktické výuce sester a IDVPZ (NCO NZO), v PSS ARIP, kde přednáší dodnes. Více než 20 let publikuje, zpracovala učební skripta, podílí se na přípravě učebních textů, recenzuje odborné články, přednáší, podílí se na výuce v postgraduálním studiu.

Od roku 1996 pořádá v nemocnici semináře KPR, které 8 let vedla sama. Vedle činností sestry školitelky zastávala také pozici staniční sestry na dětském ARO, absolvovala bakalářské studium na 3. LF UK v Praze. Po 30 letech práce u lůžka nastoupila do útvaru náměstkyně ošetřovatelské péče, ukončila magisterské studium na FHS UK. Od roku 2005 úspěšně akreditovala 5 vzdělávacích programů, získala grant MZ ČR na projekt vzdělávání sester v intenzivní péči, je externím členem akreditační komise MZ ČR, vzdělává další školitelky atd.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?