Sestry jako operátorky: Obvolávaly rodiče dětí, které čeká operace. Kvůli reformě

3. 4. 2012 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice chtěly předejít administrativním potížím a v posledních dnech raději telefonicky upozorňovaly rodiče na to, že od neděle platí nový zákon a k plánované operaci jejich dítěte jsou potřeba dva souhlasy - podpis otce a matky. Pacienti i lékaři považují nový zákon za zbytečné otravování.


V uplynulých dvou týdnech sestry a další pracovníci dětského oddělení a ORL mladoboleslavské nemocnice nejen léčily, ale hrály si v pracovní době také na telefonní operátorky.

Trpělivě obvolávaly rodiče dětí, které měly od pondělí nastoupit na plánovanou operaci, a připomínaly jim důležitou novinku v zákoně: než se lékař pustí do operace, bude potřebovat písemný souhlas obou rodičů s plánovaným zákrokem.

Svolení obou rodičů dítěte mladšího 18 let vyžaduje jedna z mnoha zdravotnických reformních norem, které platí od neděle. Bez podpisu obou zákonných zástupců smí lékař provést zákrok jen v neodkladném případě – tedy pokud je ohrožen život, anebo hrozí trvalé následky.

„Rodiče jsme kontaktovali a se změnami je seznámili,“ potvrdila mluvčí mladoboleslavské nemocnice Kamila Hamáčková.

Podobnou zkušenost přidal i její liberecký kolega Lukáš Gibiec. Také pod Ještědem dopředu čile telefonovali a upozorňovali na nové úskalí zdravotní péče. „Některé objednané pacienty sestřičky obvolávaly,“ uvedl Gibiec.

Otravování rodičů

Nutný souhlas obou rodičů s plánovaným zákrokem dlouhodobě kritizují jak lékaři, tak pacienti. Považují jej za překážku efektivní léčby. Lékařům vadí především to, že je nejasný výklad toho, který zákrok do definice spadá a který ne. Například u očkování podle ministerských právníků stačí souhlas jednoho rodiče.

„Upozorňujeme na to už dlouho, ale přesto zákon začal platit v podobě, která rodiče vyloženě jen otravuje. A nepřispívá k mezilidským vztahům. Spousta rodičů se rozvedla, bývalí partneři se nestýkají a teď je stát nutí do vzájemného kontaktu,“ tvrdí prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár, podle kterého hrozí, že si bývalí partneři mohou vyřizovat osobní spory přes dítě.

Požadavek ochránců práv

Jeho argumenty podporují i statistiky: téměř každé druhé české manželství je totiž rozvedené.

„Úprava byla do zákona zařazena na základě požadavku ochránců lidských práv, kteří chtěli specificky vyřešit problematiku poskytování zdravotních služeb nezletilým pacientům,“ oponuje mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?