Sestry, které nedělají, chtějí hlídat nemocnici

17. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Doma šílíme, je to hrozné nechodit do práce. Navíc nemáme jistotu, že místo výplaty nedostaneme zase dlužní úpis. Pro bezpečnostní agenturu zřejmě nemocnice peníze má, tak ať je platí nám...


Planá - Zdravotní sestry z plánské nemocnice na Tachovsku chtějí hlídat místo bezpečnostní služby. Zdravotnické zařízení je už druhým měsícem kvůli zadlužení a nedostatku lékařů částečně uzavřeno a většina sester je od 1. srpna na nucené dovolené.

„Kolik platíte bezpečnostní agentuře, která hlídá uzavřená oddělení nemocnice?“

ptala se jedna z asi padesátky sester, které se včera přišly zeptat na svůj další osud prozatímního ředitele Kamila Kosturika.

„Kolem 50 000 korun měsíčně,“ odpověděl.

„Tak ji budeme hlídat my,“ rozhodly se sestry.

Nevědí totiž, kdy a zda vůbec nastoupí do práce a dostanou-li srpnový plat. Nemocnice má obstaveny oba účty u bankovních ústavů a je na ni vydán exekuční příkaz.

„Doma šílíme, je to hrozné nechodit do práce. Navíc nemáme jistotu, že místo výplaty nedostaneme zase dlužní úpis. Pro bezpečnostní agenturu zřejmě nemocnice peníze má, tak ať je platí nám,“ požadují sestry. Mnohé jsou samoživitelky, nevědí, jak mají zaplatit nájem a další výdaje. Za hlídání by prý měly alespoň jistotu určitého příjmu.

„Hlavním důvodem našeho rozhodnutí je, že nám na existenci nemocnice záleží. Jsme parta ženských, která si ji bude chránit,“ prohlásily rezolutně.

„Stačí se rozhodnout a vypovím bezpečnostní agenturu,“ ujistil je ředitel. Se zájemkyněmi by podle něj bylo možné uzavřít dohodu o mimopracovní činnosti a vyplácet je stejně jako bezpečnostní agenturu.

MARIE PODZIMKOVÁ, Plzeňský deník, 17.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?