Sestry: Lékaři šli s kůží na trh. Ať mají peníze

1. 2. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ne že bychom s nimi nesoucítili. Ale jejich platy teď nejsou na pořadu dne. Asi tak se dá shrnout vzkaz, který zdravotním sestrám nedávno poslali odboráři z řad lékařů.


Mají obavy z toho, že se slibovaná dvoumiliardová injekce státu ve mzdách pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví jen neefektivně rozdrolí. Část sester postoj doktorů pobouřil. Část jim ale drží palce.

Jednoznačný nesouhlas s tím, aby peníze přednostně putovaly pouze do kapes lékařů, vyjádřila Česká asociace sester. „Takový výsledek jednání Ministerstva zdravotnictví, Lékařského odborového klubu a České lékařské komory je nepřijatelný,“ konstatovala prezidentka České asociace sester a někdejší ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Podobně rozladění jsou i další zdravotníci, kteří se v nemocnicích starají o pacienty a nemají přitom před jménem titul doktora medicíny.

Řadu zdravotních sester naopak rozčílilo vyjádření Asociace. Podporují totiž lékaře. „S tímto názorem se nemůžu ztotožnit. Mladí doktoři totiž tráví v práci neuvěřitelné množství hodin. A vzhledem k jejich vzdělání a vzhledem k odpovědnosti, kterou nesou, dostávají opravdu hodně málo,“ myslí si například jedna ze sester chirurgie v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Jméno nechtěla kvůli obavám z problémů v zaměstnání uvést. Za lékařským týmem svého pracoviště přitom stojí a jejich požadavkům rozumí. Vedení svatoanenské nemocnice svým zaměstnancům paradoxně slíbilo, že pokud bude platy zvyšovat, tak všem. „Pacienti to někdy špatně chápou. Mezi lidmi se mluví pořád jen o tom, že doktoři chtějí přidat, tak jednoduché to ale není.Anevím o nikom z mých kolegů, kdo by to viděl jinak než já,“ upozornila mladá žena.

Ještě ostřejší názor má sestra z ortopedie brněnské Úrazové nemocnice Petra Horáčková. S prohlášením asociace sester nechce mít nic společného. „Dávám jednoznačně za pravdu lékařům.

Nejde o peníze, ale reformu zdravotnictví,“ řekla Horáčková. Kolegy z řad doktorů podporuje i přesto, že má obavy o budoucnost nemocnice. Zaměstnanci úrazovky totiž před časem museli o existenci zařízení tvrdě bojovat. Nyní nad nemocnicí, kde dalo na konci roku výpověď jedenačtyřicet z pětašedesáti lékařů, opět visí otazník.

S tím, že na výplatní pásky sester odborářská akce žádné zlepšení přinést nemá, je Horáčková smířená. „Naše platy samozřejmě nejsou dobré. Lékaři si ale peníze zaslouží. To oni se rozhodli nést kůži na trh a podali výpověď,“ tvrdí sestra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?