Sestry mohou přijít zkrátka, přednost dostanou lékaři

8. 2. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr státním nemocnicím nařídil, aby přidali lékařům. O sestrách zatím nemluví. Lékařský odborový klub se zřejmě s ministrem zdravotnictvím Leošem Hegerem hádal o peníze na platy zbytečně.


Půlmiliarda korun pro zdravotní sestry, kvůli kterým vyjednávání v minulém týdnu zkrachovala, nakonec může skončit u lékařů. Přesně tak, jak odboráři žádali. Počítají s tím totiž ředitelé fakultních nemocnic.

„Sestry dostávaly přidáno v minulých letech, teď chci zvednout platy lékařům. Pokud to ministr přímo nezakáže, tak dám prostředky jen jim,“ říká ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula. A stejně to vypadá i v Plzni.

„Sestrám jsme platy navyšovali, navíc jim garantuji odměny, takže myslím, že v rámci České republiky jsou placeny velmi dobře,“ popisuje Jaroslava Kunová, ředitelka tamní fakultní nemocnice, která dokonce lékařům slibuje přidat nad rámec toho, co umožňují dvě miliardy korun od pojišťoven.

„Když lékaři stáhnou své výpovědi, sáhneme do rezerv a budu všem garantovat to, co chtěli. Osm až dvanáct tisíc korun,“ dodala včera.

Zaplatit přednostně doktory chce i vedení fakultní nemocnice Bulovka. „Když to nebude ministerstvem nařízeno, tak to dáme lékařům,“ uvedl mluvčí Jakub Hofmann. A těmto plánům podle všeho nic nebrání. Ministerstvo totiž zvýšení platů sester nenařídilo.

„Příkaz ředitelům nemocnic, který teď ministr podepsal, řeší pouze to, jak prostředky dostat do platů lékařů,“ řekl včera HN mluvčí Vlastimil Sršeň. O tom, jak rozdělit přislíbenou část mezi sestry, má ministr s řediteli jednat ve středu.

Paradoxem však je, že samotným sestrám by zřejmě nijak nevadilo, pokud by se na ně teď z lékaři „vybojovaných peněz“ nedostalo.

Cleý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?