Sestry pomáhají přestat kouřit

24. 9. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve středu 24. září 2014 se v Centru pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN (na poliklinice VFN, Karlovo náměstí 32) sešel řešitelský tým pro projekty úspěšné spolupráce s Mezinárodní společností sester v onkologické péči.


Tyto projekty jsou zaměřené na intervenování sester u pacientů, kteří kouří. Bude osobně přítomna i v září zvolená prezidentka ISNCC Stella Bialous.

Jak uvedla mluvčí 1. Lékařské fakulty UK v Praze Jana Francová, projektů podpořených nadací Bristol-Myers Squibb „Bridging Cancer Care” se již zúčastnilo přes 400 českých sester, které využily e-learningového programu. Měly by tak být vyškoleny v krátké intervenci u kuřáků a případně podpořeny v navázání spolupráce s nejbližším Centrem pro závislé na tabáku.

Řešitelský tým bude také diskutovat další postup v projektu Center excelence pro východní Evropu v kontrole tabáku pro sestry. Toto Centrum excelence bylo ustaveno právě v Centru pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Sestry tohoto centra jsou modelem sester pro léčbu závislosti na tabáku, krátké intervence u kouřících pacientů a kontrolu tabáku obecně. Tyto zkušenosti budou české sestry předávat dále svým kolegyním v Maďarsku, Rumunsku, Slovensku a Slovinsku.

„Kdyby každá ze 100 000 sester v České republice pomohla každý rok přestat kouřit jen jednomu kuřákovi, ubylo by ročně 100 000 kuřáků,“ zdůraznila mluvčí Francová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?