Sestry se bojí, že jim EU neuzná školy

16. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vstupu naší země do Evropské unie se neobávají jen zemědělci a drobní podnikatelé. Strach pociťují také mnohé zdravotní sestry. "Mluví se o tom, že až budeme v unii, tak budou muset mít sestřičky vyšší odborné vzdělání..."


FrýdekMístek - Vstupu naší země do Evropské unie se neobávají jen zemědělci a drobní podnikatelé. Strach pociťují také mnohé zdravotní sestry. „Mluví se o tom, že až budeme v unii, tak budou muset mít sestřičky vyšší odborné vzdělání. Nebude se to týkat žen s dlouholetou praxí. Nás mladých ale ano, “ uvedla pětadvacetiletá G. F. z Frýdku-Místku.

Sama má střední zdravotnickou školu. O dalším studiu příliš neuvažuje, protože se chystá mít rodinu a děti. „Pokud si vzdělání nedoplním, prý mi klesne plat na úroveň ošetřovatelek. Myslím si, že vzhledem k náročné práci, kterou vykonáváme už teď za pakatel, by to byla vyloženě sprosťárna,“ doplnila sestřička.

Ředitel frýdeckomístecké nemocnice Ivo Ševčík se naopak domnívá, že vstup České republiky do EU bude pro zdravotnictví krok vpřed.

„Vstupem do velkého evropského společenství se odbourají poslední bariéry. Snáze budeme moci navázat celoevropské kontakty. Čeká nás více spolupráce, více možností. Naši lékaři jsou na vysoké úrovni, stejně tak střední zdravotní personál. Myslím, že se nemusíme ničeho obávat,“ zdůraznil ředitel.

Domnívá se, že tak, jako si celý život musejí doplňovat vzdělání doktoři, by to měly dělat i sestry. “ Nemůžeme se schovávat v lese jen proto, že neumíme číst a psát. Musíme se učit. Všichni,“ dodal.

Moravskoslezský deník, 16.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?