Sestry se vrací do nemocnic, pomohla krize

10. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodářská krize vyřešila to, co léta zaměstnávalo management nemocnic. Vrátila sestry do oboru, většina zařízení hlásí v současné chvíli plno.


Doby, kdy hrozilo zavírání jednotlivých oddělení kvůli nedostatku zdravotních sester, jsou pryč. Alespoň prozatím.

Podle průzkumu Zdravotnictví a medicína mají nemocnice téměř plné stavy. Mnohé musejí zájemkyně o pracovní místo odmítat. Důvodů pro takový vývoj je několik.

Většina oslovených se shoduje, že velkou roli sehrála hospodářská krize. Sestry, které před lety odešly ze zdravotnictví, se nyní vracejí z podniků, které zkrachovaly. Práce v nemocnicích je pro ně stabilním zdrojem příjmu.

Do nemocnic také konečně přicházejí sestry z bakalářských oborů. Výpadek způsobený změnou systému vzdělávání byl tak narovnán. Svou roli sehrálo také navýšení mezd.

Pomohly vyšší platy

V Královéhradeckém kraji mají v současné chvíli dostatek všech sester. Zařízení hlásí plno, personální situace je stabilizována již několik měsíců.

„Nepředpokládám, že za to může hospodářská krize, spíše bych řekla, že se podařilo navýšit mzdy na takovou úroveň, že se sestry zase začaly vracet do oboru,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz řídící sekce nemocnic Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Iva Řezníková.

Asociace sester: Ve velkých městech je situace stabilizována

To, že je ve velkých městech situace s počtem sester stabilizována, potvrzuje i Česká asociace sester. Podle ní se ale jedná jen o přechodný stav.

„Musíme si uvědomit, že máme stále klesající tendenci mladých, kteří se rozhodují ke studiu na zdravotnické škole. Proto postupně bude opět sester ubývat. Bohužel nám stárnou a nastane přirozený odliv díky postupným odchodům do důchodu,“ domnívá se tisková mluvčí ČAS Irena Kouřilová.

A čím si ČAS zájem sester vysvětluje? Důležitou roli přisuzuje ekonomické krizi, zdůrazňuje ale, že pozitivní vliv měly i motivační systémy, které ČAS podporovala.

Vysočina: bojíme se přetlaku

Asociace sice tvrdí, že v menších zařízeních sestry chybí stále, podle zjištění Zdravotnictví a medicína,ale takové tvrzení neplatí.

„Sester je i u nás dostatek, vždycky nám utíkaly do fakultních nemocnic, najednou přestaly migrovat a přišly nové ročníky,“ popisuje aktuální stav Andrea Babišová z Bohumínské městské nemocnice.

Další informace si můžete přečíst v pondělním vydání Zdravotnictví a medicína.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?