Sestry v domácí péči žádají vyšší mzdy, napsaly ministrovi

23. 5. 2019 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní sestry v domácí péči žádají vyšší mzdy, napsaly dopis ministrovi. Mají odměny z veřejného zdravotního pojištění maximálně 25.000 korun. Vadí jim, že sestrám v nemocnicích odměny opakovaně rostly a berou i přes 40.000 korun, informovala Charita ČR a další poskytovatelé domácí péče v tiskové zprávě. Ministerstvo si je podle mluvčí Gabriely Štěpanyové podfinancování domácí péče vědomo, nechce ale zasahovat do dohodovacího řízení mezi zástupci poskytovatelů domácí péče a zdravotními pojišťovnami.


"Požadujeme urychlené osobní jednání s ministrem, protože situace v domácí zdravotní péči je neudržitelná. Usilujeme rovněž o narovnání nespravedlivých mezd a platů sester v domácí péči. Není správné, aby naše sestřičky za stejně obtížnou nebo ještě náročnější práci braly o tolik méně," uvedla koordinátorka zdravotních služeb Charity ČR Ludmila Kučerová.

Ministerstvo podle Štěpanyové deklarovalo, že do vyjednávání o úhradách nebude zasahovat. "Dohoda pro rok 2019, kterou podepsal segment domácí péče se zdravotními pojišťovnami, a se kterou souhlasila i Charita ČR, přináší v porovnání s minulými roky výrazný nárůst úhrad a umožňuje tak navýšení platů a mezd sester," uvedla mluvčí.

Všechny segmenty podle ní dostaly pět procent navíc proti předchozímu roku, což bylo asi 200 milionů korun, a navýšena byla i částka za jednotlivé výkony, péče o náročné pacienty nebo práce o víkendech. "Ministr zdravotnictví také vyzval pojišťovny, aby přistupovaly k segmentu domácí péče mimořádně aktivně," dodala mluvčí. Od roku 2013 podle ní úhrady stouply o 30 procent a přibývá i zájemců poskytování domácí péče a samostatných sester.

Zdravotní pojišťovny ale podle zástupců domácí péče v dohodovacím řízení uplatňují podle nich nespravedlivé regulace a nabízejí výjimky, které nechtějí předem garantovat. "Opět se poskytovatelé dostávají do situace, kdy domácí péče provede lékařem předepsané výkony, ale až o rok později zjistí, kolik z nich dostane proplaceno," napsali dále v tiskové zprávě.

Pod otevřeným dopisem jsou podepsáni zástupci Charity Česká republika, Asociace domácí péče, Česká asociace sester, sekce domácí péče, Sdružení majitelů a poskytovatelů domácí péče a společnost Gratia Futurum 913. Od loňského srpna jsou sestry v domácí péči ve stávkové pohotovosti, letos 1. května protestovaly před ministerstvem zdravotnictví.

"Ministerstvo zdravotnictví pod jeho vedením zřídilo vloni v červnu pracovní skupinou pro koncepční řešení poskytování domácí péče, která se touto oblastí zabývá komplexně a kontinuálně. Skupina se schází pravidelně a příští jednání je plánováno na konec června," dodala mluvčí.

Dohodovací řízení o rozdělení peněz na úhrady zdravotní péče pro rok 2020 skončí v červnu. Zdravotní péče je v něm rozdělená do 14 segmentů, které mají na jednáních své zástupce. Na konci dubna uzavřely podle Zdravotnického deníku dohodu fyzioterapeuti, hemodialyzační péče a zdravotnické záchranné služby, v květnu pak léčebné lázně a ozdravovny a minulý týden praktičtí lékaři. Loni se nejdéle čekalo na dohodu s lékárnami. S blížícím se termínem, kdy mají být dohody uzavřené, se objevují i požadavky, zejména na navýšení odměn. Minulý týden s ním přišly například zdravotnické odbory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?