Sestry v ústavech berou podle odborů nezákonně nižší platy

23. 8. 2006 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní sestry v ústavech a zařízeních sociální péče berou podle zdravotnických odborů často až o 25 procent nižší plat, než jim náleží podle tarifních tabulek. Ústavy tímto způsobem údajně řeší nedostatek peněz na mzdy. Zaměstnavatelé podle odborů "papírově" převádějí sestry na méně kvalifikovanou práci, přitom je nechají dělat tu původní, jenom jim méně zaplatí...


Praha - Informovala o tom Česká televize.

Zdravotnický odborový svaz tvrdí, že se problém týká většiny ústavů. Ví o něm i Česká asociace sester, podle které je takový postup nezákonný. „To je podle mého názoru skutečně mimo ten zákonný rámec, je-li všeobecná sestra zařazena jako nezdravotnický pracovník a nadále vykonává činnosti všeobecné sestry,“ řekla ČT Dana Jurásková z asociace.

Televize informovala o případu bývalé sestry z domovu Linda v Lindavě na Českolipsku, kterou vedení ústavu před dvěma roky zařadilo mezi pracovníky sociální péče. Tím jí klesl měsíční plat až o 4000 korun. Práci přitom dělá stejnou jako dřív. Ředitelka ústavu se hájí tím, že pouze sjednotila platy zaměstnanců, zdravotnické úkony se podle ní v zařízení dělají minimálně. Liberecký kraj, který je zřizovatelem domova, s postupem ředitelky souhlasí. Podle něj si ústavy zdravotnický personál nemohou dovolit. „Sociální služby zajišťují sociální službu, nikoli zdravotní,“ namítla vedoucí odboru sociální péče Libereckého kraje Ludmila Šlechtová.

ČT uvedla, že odboráři se chtějí ve třech podobných případech obrátit na soud. Situace by se podle nich mohla zlepšit s novým zákonem o sociálních službách, který začne platit v lednu příštího roku. Norma přesněji definuje povahu a obsah služeb, připomněla televize.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?