V pobytových zařízeních a v domácí péči hladoví až 60 procent lidí. Podvýživa nemocné nezabíjí, ale přispívá ke smrtelným komplikacím, prodlužuje dobu léčení a prodražuje ho.
Výživa pacientů patří k největším problémům českých nemocnic. Podle starších českých průzkumů trpí v ČR při přijetí do nemocnice podvýživou až polovina seniorů, 80 procent nemocných s chorobami trávicího traktu a 85 procent onkologických pacientů. ČR se v tom ale neliší od většiny Evropy.
Kvůli nedostatečné výživě trvá léčení déle a spotřebuje se více léků. V důsledku nedostatečné výživy nemocným ochabuje svalstvo, včetně dechového, častěji potřebují dýchací přístroj. Zhoršuje se jim imunita, špatně se jim hojí rány, více trpí proleženinami. Na vyléčení potřebují více antibiotik, protože nedostatek krevních bílkovin zhoršuje jejich transport po těle.
České nemocnice však sledují stav výživy pacientů jen výjimečně. Většina nedělá nutriční plány pacientů ani screening podvýživy. Pokud ano, tak nejsou tyto činnosti systematické. Stát nevypracoval pravidla, která by nemocnice převzaly pro sledování výživy pacientů, a zdravotní pojišťovny výživu nekontrolují. Záleží na přístupu každé nemocnice.