Severočeská krajská rada schválila sloučení nemocnic

5. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští radní včera schválili plán na sloučení dvou příbramských nemocnic, ke kterému by mělo dojít k 1. červnu letošního roku. V Příbrami tak bude fungovat jediná oblastní nemocnice...


Příbram -

Tento krok by měl zachránit Nemocnici s poliklinikami Příbram (NPP) před krachem a také zaručit odstranění duplicit v činnosti dvou současně fungujících nemocnic.

Konečné rozhodnutí o sloučení NPP a druhé příbramské nemocnice na Zdaboři by ovšem mělo padnout dnes na zasedání krajských zastupitelů.

Už na začátku února jednal hejtman Středočeského kraje Petr Bendl o vyhrocené situaci v NPP s řediteli obou nemocnic a tehdy slíbil, že udělá maximum pro to, aby 5. března byly po právní stránce připraveny materiály ke sloučení.

Po technické stránce ale proces sjednocení těchto zdravotnických zařízení zatím není vyřešen, protože jejich ředitelé vypracovali materiály, které se k dané záležitosti staví rozdílně. „Zjistili jsme, že materiály, které předložily oba managementy se od sebe trošku liší. Zatím to vypadalo tak, že tam není možná dohoda, ale situace je skutečně velmi komplikovaná,“ uvedl náměstek hejtmana Středočeského kraje Josef Kantůrek a doplnil, že oba předložené materiály byly kvalitní, ale uplatňovaly rozdílný přístup.

Podle Kantůrka bude nutné v NPP nasadit krizový management, který vyřeší stav zadlužené nemocnice tak, aby kvalita zdravotní péče na Příbramsku zůstala zachována. Kromě toho se radní také dohodli, že zruší výběrová řízení na pozice dvou ředitelů a vypíší konkurz na obsazení funkce ředitele nové nemocnice.

Problémem zdravotnických zařízení v Příbrami po celá léta byla ta skutečnost, že v některých oborech jako třeba chirurgie, interna nebo ortopedie si obě nemocnice konkurovaly a Středočeský kraj jako nový zřizovatel se teď musí těmito dlouhodobě neřešenými problémy v příbramském zdravotnictví zabývat.

„Něco se s tím musí stát, tady už končí legrace a skutečně se k tomu musí přistupovat nově z pozice nového provozovatele,“ poznamenal Kantůrek.

Ztráty NPP z minulých let se vyšplhaly již na 111 milionů korun, což Bendl přičítá především nedokonalostem zdravotnického systému v České republice.

Mladá fronta Dnes, 5.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?