Severská chůze aneb Nordic walking

15. 3. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jistě jste je již viděli, kráčejí ve městě i v přírodě a přitom se odrážejí holemi. Ano, řeč je o lidech pohybujících se s holemi, česky bychom je mohli nazvat „hůlkaři“.


Kdo je vidí poprvé, usmívá se, kdo četl, slyšel či si vyzkoušel, se pousměje také, ale z jiného důvodu – ví, že to jsou lidé, kteří se rozhodli praktikovat novodobý sport, severskou chůzi (nordic walking). Severská chůze má svou eleganci v koordinovaném pohybu těla, které díky holím celé rozpohybujeme. Je to jednoduché a funguje to. Potřebujeme k tomu správné, lehké, pružné hole a umění, jak s nimi účinně zacházet.

Co to je severská chůze?

Jednoduše řečeno: je to chůze s holemi k tomuto pohybu vyrobenými. Někdo vnímá hole jako oporu pro vycházky, jiný trénink kondice, další rozhýbání těla a nastartování mysli před prací či její „vyvětrání“ po práci. Jde zkrátka více o trénink kondice než pěší turistiku, se kterou je dnes u nás severská chůze často zaměňována. Uvítají ji lidé s aktivním přístupem k životu, se zájmem hýbat se venku, v přírodě. Pomůže zlepšit fyzický stav jak lidem aktivně sportujícím, tak těm, kteří nemají předchozí zkušenost s aktivním nebo rekreačním pohybem. Vhodná je i pro těhotné ženy (do určitého stadia těhotenství) a poté pro matky vracející se do fyzické kondice. Tento sport k nám přišel ze severu, z Finska, pod anglickým názvem nordic walking, který se objevil až v roce 1997, kdy finská firma Exel vyrobila první modely holí určených pro tento pohyb. Její původní název Sauvakavely ve finštině znamená „chůze s hůlkami“.

Hole

Zde uvedeme rozdíl mezi správnou sportovní holí na severskou chůzi a často za ně zaměňovanými holemi turistickými. Správná hůl na severskou chůzi by měla být lehká jako pírko, pružná a výborně držet na ruce díky speciálnímu poutku (podobné jako na běžeckých holích). Na materiálech záleží, zejména na tělech hole a hrotech (kvalitní hole obsahují karbon, hrot je z tvrzené oceli). To jsou hole, které chceme a se kterými nás pohyb bude těšit! Trekkové, turistické hole (které si bereme, když vyrážíme do hor, většinou s těžkým batohem) jsou mohutné, nepružné, většinou skládací, jejich ručka a poutko jsou pro severskou chůzi nevhodné a správné techniky s nimi nedocílíme.

Závěr zní, že špatný nástroj, nevhodně vybrané či nekvalitní hole a případná špatná technika mohou odradit, eventuálně způsobit například svalové zranění (takové případy jsou již fyzioterapeuty zaznamenány). Základní rozdíly jsou v detailech, jako je poutko, rukojeť, hrot a tělo hole. Hole na severskou chůzi existují jednodílné (pevné délky) a skládací (teleskopické). Jednodílné jsou lehčí, levnější a nepotřebují takovou péči jako hole skládací. Skládací hole jsou většinou jakýmsi kompromisem hole na severskou chůzi a hole na turistiku (za teleskopické si většinou připlatíme). Botičky, gumové násady na hroty holí (jejich používání má svou techniku), používáme pouze na asfaltu, nemáme-li možnost přírodních povrchů. Doporučujeme používat hroty, které poskytují jistotu zabodnutí a dynamiku pro odraz. Řadu dalších užitečných rad naleznete například na: www.severskachuze.cz

Kde a jak začít

Ne každý, kdo jde s holemi, provozuje severskou chůzi. Určitě se vyplatí začít pod vedením vyškoleného instruktora hned od začátku a osvojit si tak správnou techniku. Žádné video, ani kniha, nenahradí člověka, který nám dokáže odhalit chyby a vést nás ke správnému provedení. Kvalitní základ dodá jistotu, přinese radost z pohybu a ukáže, čeho všeho je možné dosáhnout. Důležitým předpokladem je chuť pravidelně se hýbat. Nejlepší je si najít místo, kde tuto aktivitu nabízejí a kde jsou instruktoři patřičně vyškoleni (nejlépe s mezinárodní certifikací INWA). Na www. severskachuze.cz se také dozvíte o projektu Nordic Walking Point, který nabízí zařízení, kde si můžete hole vyzkoušet, případně objednat instruktora, který vás do tohoto sportu zasvětí. Navíc jde o místa s pěkným okolím, které stojí za poznání. Pokud byste se do tohoto pohybu zamilovali, je možné absolvovat kurz (pro veřejnost i odborníky) u mezinárodně proškoleného lektora. A co tedy říci na závěr? Snad jen popřát všem zájemcům o tento stále populárnější sport kuráž vyzkoušet nové, dobře si vybrat instruktora, správné hole a pěknou trasu.


O autorovi: Připravil: Mgr. Miroslav Mira

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?