Sex ve městě: Řada obyvatel New Yorku ignoruje nebezpečí AIDS

11. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Řada těch obyvatel New Yorku, kteří udržují pohlavní styk s více partnery, ignoruje, zda někdo z nich nemá AIDS. Vyplývá to z výsledků průzkumu nazvaného Sex ve městě: nezbytnost využívání testů ke zjišťování AIDS. Anketa ukázala, že 42 procent...


NEW YORK - Řada těch obyvatel New Yorku, kteří udržují pohlavní styk s více partnery, ignoruje, zda někdo z nich nemá AIDS. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění, které v sobotu k této problematice zveřejnil zdravotní odbor newyorské radnice.

Z ankety nazvané Sex ve městě: nezbytnost využívání testů ke zjišťování AIDS, rovněž vysvítá, že 42 procent těchto osob dokonce nepoužilo v poslední době při pohlavním styku prezervativ, píše agentura AFP.

Jen 58 procent respondentů, kteří připustili, že v uplynulém roce měly intimní kontakty se třemi či více partnery, sdělilo, že se chránili prezervativem.

Dvě třetiny osob klasifikovaných jako vysoce rizikové - tedy zejména homosexuálové - připustily, že v poslední době nepodstoupily test na zjištění AIDS. „Jestliže většina obyvatel New Yorku má zcela bezpečný pohlavní styk, pro všechny to neplatí,“ konstatuje prohlášení, které vydal radní Thomas Frieden, jenž řídí městskou zdravotní agendu.

Frieden zdůrazňuje, že „příliš mnoho lidí nevyužívá ty nejzákladnější ochranné možnosti, aby ochránili sebe a své nejbližší“.

V průzkumu vedeném po telefonu odpovídalo 10.000 obyvatel města. Radnice odhaduje, že onemocněním AIDS je nyní ve městě dotčeno kolem 100.000 osob, přičemž 25.000 osob tuto skutečnost ignoruje. AIDS je přitom hlavní příčinou úmrtí obyvatel New Yorku ve věkové skupině 25 až 44 let.

„Než se podaří vyléčit všechny jednotlivce nakažené AIDS a než se všichni sexuálně aktivní lidé naučí užívat ochranné prostředky, umře ještě hodně lidí,“ varuje Frieden.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?