Šikanování sezónních zaměstnanců

26. 7. 2012 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda se svým negativním stanoviskem k návrhu ČSSD otočila zády k desetitisícům lidí, kteří uzavírají pracovní dohody u na časově limitovanou dobu a zpravidla nikoli na práce, které by vyžadovaly nezbytné zjišťování zdravotní způsobilosti.


Jde převážně o práce sezonního a přechodného charakteru, zejména o práce, které využívají studenti či dlouhodobě nezaměstnaní.

Zákon o specifických zdravotních službách od 1. dubna stanoví, že osoba ucházející se o zaměstnání se považuje za zdravotně nezpůsobilou, pokud se před vznikem pracovněprávního nebo obdobného vztahu nepodrobí vstupní lékařské prohlídce.

Povinnost podrobit se lékařské prohlídce tedy dopadá i na dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti.


Související článek: Lékařské prohlídky budou nadále povinné i pro brigádníky


Vládní pokrytectví

ČSSD navrhuje omezit povinnost podrobit se vstupní lékařské prohlídce pouze při vzniku standardního pracovního poměru, tak aby nedocházelo ke zbytečnému šikanování sezonních zaměstnanců, brigádníků a studentů.

Vláda ve svém stanovisku poukazuje na to, že připravuje vlastní úpravu, což považujeme za pokrytectví. O problémech zákona se ví už téměř půl roku. Vláda měla dostatek času tento problém řešit a neudělala zatím vůbec nic.

Navrhujeme novelu zákona projednat ve zkráceném režimu a s co nejkratší možnou lhůtou pro nabytí účinnosti. Negativní aspekty stávajícího zákona mohou totiž postihnout mimo jiné i tisíce členů volebních komisí při volbách, které se konají již na podzim.

JUDr. Jan Chvojka (ČSSD)
, Poslanec Parlamentu ČR

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?