Singapurští lékaři chystají riskantní oddělení dospělých dvojčat

2. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Osmadvacetiletá íránská siamská dvojčata čekají na unikátní operaci. Na zákrok se v Singapuru připravuje 12 lékařů, 100 zdravotních sester a asistentů. Bude to první pokus o oddělení už dospělých siamských dvojčat srostlých v oblasti lebky...


SINGAPUR - Radost i obavy prožívají osmadvacetiletá íránská siamská dvojčata. Sestry Lále a Ladan jsou srostlé hlavami a singapurští lékaři se je po dlouhé přípravě rozhodli operovat a oddělit.

Nezastírají jim ale riziko a sestry na ně připravují psychologové. Bude to světově první pokus o oddělení už dospělých siamských dvojčat srostlých v oblasti lebky.

K operaci zvané Naděje se připravuje 12 lékařů, 100 zdravotních sester a asistentů. Délka zákroku se odhaduje na čtyři dny a je naplánován na začátek července.

Singapurským chirurgům bude asistovat dětský neurochirurg Benjamin Carson z Baltimoru. V roce 1987 jako první na světě úspěšně oddělil dvojčata srostlá hlavami.

Operaci povede Singapurec Keith Goh. Pacientkám nezastírá, že zákrok může skončit smrtí jedné z nich ale také obou. Goh v roce 2001 úspěšně oddělil tehdy 11měsíční nepálská siamská dvojčata Gangu a Jamunu.

„Jsme nadšené, že nás chtějí operovat, ale taky trochu nervózní. Dá se ale říct, že štěstí převažuje nad strachem.Čekali jsme na tuto šanci hrozně dlouho,“ sdělila Ladan.


Íránky se dosud marně snažily najít lékaře ochotné je operovat. Jejich případ je mimořádně obtížný, protože mají společnou žílu, která odvádí krev z obou mozků.

Případem se zabývali i němečtí lékaři, ale nakonec v roce 1996 je odmítli operovat.

Sestry se rozhodly zkusit to znovu v Singapuru, když se dočetly o Gohově úspěchu s nepálskými dětmi. V Singapuru jsou od listopadu. Lále se chce věnovat žurnalistice, Ladan právu.

Zákrok má být hrazen z výtěžku charitativní kampaně. Bez platů lékařů bude stát skoro 290 tisíc dolarů. Zdravotníci se nároku na plat vzdali.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?