Síť partnerů v oblasti biomedicíny se díky úspěšnému projektu rozšiřuje

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Nově navázaná spolupráce napříč evropskými institucemi, stovky tuzemských i zahraničních stáží, desítky realizovaných seminářů a workshopů. Za těmito úspěchy stojí projekt Centrum pro inovace v biomedicíně (CepIn), jehož nositelem je Lékařská fakulta UK v Hradci Králové.




Jak pro naši redakci uvedla Gabriela Štěrbová z oddělení Grantů a výzkumných projektů Lékařské fakulty UK v Hradci Králové, hlavním cílem projektu CepIn bylo vytvoření fungující sítě partnerů zejména v oblasti biomedicíny a usnadnění jejich vzájemné spolupráce v oblasti transferu informací a technologií.
Síť partnerů z Královéhradeckého kraje tak vedle Lékařské fakulty UK tvoří Farmaceutická fakulta UK, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové a Technologické centrum Hradec Králové.

Univerzitní stáže

„Díky vybudované spolupráci s aplikační sférou projekt přispěl k rozšíření povědomosti firem působících v oblasti biomedicíny nejen v České republice, ale také v obdobných institucích v zahraničí. Mezi nejvýraznější a zároveň nejnáročnější aktivity projektu patřila organizace krátkodobých tuzemských a zahraničních stáží akademických pracovníků a studentů doktorských studijních programů. Stáže byly realizovány na univerzitních a firemních výzkumných pracovištích v různých státech Evropské unie. Celkově se podařilo uskutečnit 68 zahraničních stáží a 288 stáží tuzemských,“ vypočetla Gabriela Štěrbová.
Za velmi hodnotný výstup projektu považuje také dohodu o spolupráci na poli vědy a výzkumu (VaV) mezi Lékařskou fakultou UK v Hradci Králové a Hullskou univerzitou ve Velké Británii. „Byla uzavřena v roce 2013 a na základě vztahů mezi univerzitami se již podařilo dojednat naši účast na projektu HONEI (Humber Obesity, Nutrition, Education and Innovation). Spolupráce s Hullskou univerzitou se nadále prohlubuje, což dokládá vznikající společný projekt v rámci programu „Horizont 2020“.

Směrem k evropskému výzkumu

Významnou aktivitou projektu bylo také „otevření dveří“ do dalších evropských výzkumných center a institucí. Jeho účastníci tak navštívili například AREA Science Park v Itálii, Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery v Nizozemsku, Univerzitu Sapienza v italském Římě, Univerzitu v St. Andrews ve Skotsku, Imperial College v Londýně, Sahlgrenska Academy na Göteborské univerzitě ve Švédsku, Petrohradskou státní univerzitu technologie a designu a další. „Aktivitou projektu bylo rovněž pořádání výročních konferencí, kam byli zváni zástupci akademiků i podnikatelů, ale také představitelé státní správy. V roce 2013 se konala již třetí výroční konference s názvem ‚Inovace v biomedicíně‘. Shrnula úspěšný projekt CepIn a nastínila směry další možné spolupráce. Jako významní hosté na ní vystoupili odborníci na transfer technologií z Velké Británie – Jonathan Cant z Hullské univerzity a dr. Ewan Chirnside z Univerzity v St. Andrews,“ upozornila na významnou součást projektu Gabriela Štěrbová.
„Značným přínosem pro pracovníky v oblasti aplikačního i základního výzkumu v biomedicíně byly odborné semináře a workshopy, jež se v rámci projektu CepIn hojně pořádaly, šlo například o témata jako veřejné zakázky ve VaV, základní statistická analýza dat, good clinical practice training – agenda a cíle v oblasti VaV, „šťavnaté slajdy“, příprava a řízení projektu, nový občanský zákoník a mnoho dalších.
Přestože tento projekt, financovaný

z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, končí 31. května 2014, navázané formy spolupráce budou nadále pokračovat a zapojené instituce udrží vytvořenou síť, v rámci které by mohl vzniknout další neméně úspěšný projekt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?