Situace kolem heliportů je zoufalá, stěžuje si záchranka

8. 6. 2009 10:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Stav pražských heliportů je katastrofický, situace v některých nemocnicích přímo zoufalá. Alespoň tak přistávací plochy pro vrtulníky hodnotí náměstek ředitele pražské záchranné služby Jaroslav Valášek. Situací se již zabývá i pražský magistrát, někteří zastupitele vyzývají ministerstvo, aby problém začalo řešit...


Heliporty bývají často od nemocnic vzdáleny i několik set metrů, pacienti tak musí být přeloženi ještě do sanitek a tím se ztrácí až 15 minut času. Z šesti velkých nemocnic podle Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy vyhovuje všem předpisům pouze Ústřední vojenská nemocnice. Vrtulníky zde mohou přistávat na střeše nemocnice a pacienty k operačním sálům převezou výtahy. Dalších pět fakultních nemocnic má heliport ve svém areálu, často jsou špatně osvětlené. Policejní piloti, kteří pro Prahu leteckou záchrannou službu zajišťují, zde mohou přistávat jen díky dobrému vybavení a kvalitnímu výcviku.

Pražská záchranná služba si na kvalitu heliportů stěžuje již delší dobu, nyní své výtky přenesla na půdu pražského magistrátu. Náměstek ředitele záchranné služby Jaroslav Valášek s problematikou seznamoval členy bezpečnostního výboru pražského magistrátu. K diskusi se ihned připojili někteří zastupitelé, kteří souhlasili s Valáškem a situaci kolem heliportů označili za silně nevyhovující. Například Lubomír Habrnla (ČSSD) vyzval radního pro zdravotnictví Milana Pešáka (ODS), aby se obrátil na ministerstvo a pomohl situaci urychleně řešit. Ten pro ČTK řekl, že s ministerstvem jedná. „Zlepšení jsou pomalejší, než si přejeme, ale není pravda, že by se nic za poslední dobu neudělalo,“ poznamenal radní.

Problémy známe, ale nejsou peníze

Nemocnice přiznávají, že o problémech vědí, dodávají ale, že ke změně jim chybějí peníze. Zoufalá je podle Valáška situace ve Fakultní nemocnici na Vinohradech, adekvátní heliport je totiž pro traumacentrum téměř nutností. Nemocnice časem výstavbu heliportu chystá, v nejbližší době to ale nebude. Ani ve Fakultní nemocnici Motol nemají k dispozici odpovídající místo pro přistávání vrtulníků. Nemocnice měla heliport ve svém areálu, musela ho ale zrušit při přestavbě dětské fakultní nemocnice. Poté využívala přistávací místo na Vypichu, to bylo ale nedávno zrušeno. Motol proto otevřel provizorní heliport před dvěma týdny v areálu nové onkologie. I tady ale musí pacienty převzít sanitka. Odpovídající heliport nemocnice slibuje zřídit v příštím roce, až ukončí rekonstrukci. Vzniknout by měl na střeše nového pavilonu. Daleko má heliport i Fakultní nemocnice Bulovka. Náměstek ředitelky nemocnice Karel Nepraš ČTK řekl, že nemocnice má připraven projekt, který by heliport propojil chodbou a výtahem s budovou ortopedie. Přestavba by ale stála až 12 milionů korun. Na to nyní podle Nepraše nemocnice nemá peníze. Heliport u Všeobecné fakultní nemocnice je podle Valáška tak daleko, že ho téměř nevyužívají. „Transport se tam protahuje natolik, že pokud nejedeme z nějaké padesáti či sedmdesáti kilometrové vzdálenosti za Prahou, tak to vůbec nemá cenu,“ zdůraznil náměstek.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?