Situace kolem koronaviru je vážná, WHO zatím nevyhlásí pandemii

18. 7. 2013 6:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace ohledně koronaviru, který se šíří z Blízkého východu, je vážná. Virus způsobující nové chřipkové onemocnění MERS nicméně nepředstavuje "ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu", není tedy třeba vyhlašovat pandemii. Shodl se na tom výbor expertů Světové zdravotnické organizace (WHO), který v uplynulých dnech jednal v Ženevě.


Choroba, která připomíná virus SARS, si od loňska vyžádala 45 životů, nakaženo bylo celkem 82 lidí. Koronavirus MERS (Middle East respiratory syndrome) může vyvolat kašel, vážné dýchací potíže, horečku, zápal plic a údajně i selhání ledvin. Úmrtnost nakažených pacientů přesahuje 50 procent, což je mnohem víc než v případě příbuzného koronaviru SARS.

Celkem 15 mezinárodních expertů si vyslechlo o koronaviru všechny dostupné informace, hovořili zejména se zástupci Saúdské Arábie a dalších zemí, které byly virem zasaženy. „Na základě všech dostupných informací generální ředitelka WHO Margaret Chanová souhlasí se závěry výboru, který říká, že současná situace kolem koronaviru MERS je vážná a budí velké obavy, nicméně zatím nepředstavuje ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu,“ uvedla Světová zdravotnická organizace ve svém prohlášení.

MERS se z oblasti Perského zálivu rozšířil do Británie, Francie, Itálie, Německa a Tuniska. Podle údajů WHO nemoci podlehlo 45 lidí. Přes 30 mrtvých je ze Saúdské Arábie, dalšími oběťmi se staly osoby, které určitou doby pobývaly na Blízkém východě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?