Situace nemocnic bez smluv je kritická, varoval senátor Žaloudík

14. 12. 2012 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Na kritickou situaci nemocnic, které pár dní před koncem roku nemají nové smlouvy se zdravotními pojišťovnami, i na nedostatečné úhrady za péči ve vyhlášce na příští rok poukázal dnes senátor a stínový ministr zdravotnictví ČSSD Jan Žaloudík. Ministr Leoš Heger (TOP 09) podle něj nehájí zájmy svěřeného resortu, zdravotnictví hrozí podle Žaloudíka "provozní vyhladovění". Podle Hegera nemůže být o krizi ve zdravotnictví řeč.


„Systém úhrad za zdravotní péči se hroutí jako každý rok a letos se navíc zhroutily i smlouvy. Takže je jasné, že reforma nefunguje. Ve zdravotnictví nastane provozní hladovění,“ řekl senátor. Problém vidí v tom, že stát nejen že nedává v potřebné míře peníze za státní pojištěnce, ale ještě si je bere formou zvýšeného DPH a převedl úhradu povinného očkování do zdravotního pojištění. To vše za situace, kdy stoupají ceny energií a všech vstupů.

„Pan ministr zdravotnictví by měl trošinku za zdravotnictví bojovat a nedělat náměstka ministru financí a nesnažit se, aby jeho stranický kolega byl spokojen a zdravotnictví nespokojeno,“ řekl Žaloudík.

Heger při interpelacích ve Sněmovně uvedl, že pojišťovny označily 12 nemocnic městského charakteru, jejichž akutní oddělení nemají místo v síti. V některých nemocnicích se má uzavírat část oddělení. „Stále patříme k zemím s největším počtem lůžek na obyvatele,“ řekl Heger a zdůraznil, že ostatní nemocnice jsou schopny péči a případně i personál převzít.

Úhrady podle něho mají být v objemu 99 procent letošního roku. „Je to jistě nepříjemné, každý by si přál obráceny trend, ale je to objem, který je možné vnitřními úsporami nahradit,“ dodal Heger v odpovědi na interpelaci Jiřího Paroubka (NS-LEV21).

Druhým aktuálním problémem jsou podle Žaloudíka chystané elektronické recepty. Žaloudík ho nazval „novým IZIPem“. Poslanec ODS Boris Šťastný navrhuje elektronické recepty, zdravotní výbor souhlasil, aby byly povinné od roku 2015.

Podle Žaloudíka jsou elektronické recepty dobrým řešením, nemocnice s nimi už mají zkušenosti, je ale proti chystanému „megasystému“ a sociální demokracie bude proti rychlému schvalování formou přílepků protestovat.

Podle senátora se musí nejprve vše prodiskutovat, vyjádřit by se měli lékárníci, lékaři, pacienti, systém by se měl zhodnotit i z hlediska možného úniku dat.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?