Situaci v lázeňství prý může zlepšit revize indikačního seznamu

8. 11. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Sdružení lázeňských míst České republiky (SLM) věří tomu, že se krize v lázeňství už dál nebude prohlubovat. Zlepšení situace si vedení sdružení slibuje také od plánované revize indikačního seznamu pro lázeňskou péči. Ten omezil nemoci hrazené z pojištění a zkrátil pobyty, a lázním tím prudce klesly příjmy.


Novinářům to v Třeboni řekli zástupci SLM a Svazu léčebných lázních.

„Indikační seznamy byly letos velkou brzdou a omezením lázeňské péče,“ uvedl předseda SLM Jiří Houdek. Záruku pro optimističtější výhled prý také čerpá z prohlášení premiéra v demisi Jiřího Rusnoka a ministra zdravotnictví v demisi Martina Holcáta. „Jednoznačně deklarovali, že jsou pro to, aby léčebné lázeňství zůstalo stabilní zdravotní péčí v celém systému financovaného ze zdravotního pojištění,“ uvedl Houdek.

Podle prezidenta Svazu léčebných lazních Eduarda Bláhy se může situace v lázeňství zlepšit také kvůli tomu, že lidé si zvykají na to, že léčebné pobyty a procedury podstupují na vlastní náklady. „Projevilo se to především ve druhém pololetí letošního roku, kdy zhruba třetina lidí, kteří přišli o nárok na lázně, si je sami koupí. I když se nejedná třeba o třítýdenní pobyt jako dříve, ale pořídí si pobyt čtrnáctidenní,“ řekl Bláha.

Zatímco v roce 2009 dostaly lázně od zdravotních pojišťoven 3,2 miliardy Kč, letos očekávají 1,4 miliardy korun z celkem 290 miliard Kč, které spotřebuje zdravotnictví za rok. Počty léčených na náklady zdravotního pojištění ve stejném období klesly ze 122.000 na letos očekávaných 54.000.

Počty lázeňských zaměstnanců se snížily z 10.000 v roce 2011 na současných 8500. Propouštění by bylo ještě větší, kdyby zaměstnanci nepřistoupili na to, že letos dostávají 60 procent platu a přišli o všechny benefity.

Zdravotní pojišťovny se sice dohodly s lázněmi na úhradách na příští rok, budou jim platit stejně jako letos, podle odborů to ale neřeší ekonomické ohrožení lázní. Platba za jednoho pacienta zůstává, indikační seznam ale počty pacientů sníží, takže celkové příjmy budou nižší.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?