Sjednocování poplatků se zastavilo - ve Zlínském kraji

30. 4. 2009 10:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Snaha Asociace krajů sjednotit systém proplácení regulačních poplatků zřejmě vyjde naprázdno. Minimálně jeden kraj se totiž nepřipojí k požadavku, aby byly hrazeny všechny poplatky, zlínským sociálním demokratům se takový návrh nepodařilo prosadit v zastupitelstvu…


Snaha Asociace krajů sjednotit systém proplácení regulačních poplatků zřejmě vyjde naprázdno. Minimálně jeden kraj se totiž nepřipojí k požadavku, aby byly hrazeny všechny poplatky, zlínským sociálním demokratům se takový návrh nepodařilo prosadit v zastupitelstvu.

Ke schválení sociální demokraté potřebovali absolutní nadpoloviční většinu, tedy z pětačtyřiceti hlasů dvacet tři. ČSSD má 18 mandátů, pro schválení počítala s podporou komunistů, kterých je pět. Chyběl však Ivan Mařák (KSČM). Návrh nepodpořili koaliční partneři z ODS a KDU-ČSL, ani opoziční sdružení Starostů a nezávislých. V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně, nemocnicích v Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně se od 1. února nevybírají poplatky za návštěvu ambulance, poplatky za hospitalizaci hejtmanství hradí za děti a mládež do 18 let a za seniory nad 70 let. Poplatky za návštěvu pohotovosti zůstávají, lékárny se rozhodují samy. Zlínští se při vyjednávání o systému proplácení řídili koaliční smlouvu, doporučení asociace přišlo až později. Jenže už tehdy jednotlivé kraje upozorňovaly na to, že sjednotit systém nebude tak jednoduché.

Statutární náměstek hejtmana a bývalý hejtman Libor Lukáš (ODS) pro ČTK řekl, že občanští demokraté nepovažují za správné tuto věc rozšiřovat nad rámec koaličního ujednání. Upozornil také na to, že podle únorových a březnových statistik využívá úlev pouze 19 procent pacientů. Vliv na rozhodování jednotlivých zastupitelů měla i finanční stránka. Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík poukázal, že předpokládaný letošní propad krajského rozpočtu v souvislosti s hospodářskou krizí činí až 20 procent. Zlínský kraj by měl podle něj tedy hledat úspory a odpovědně utrácet každou korunu krajského rozpočtu, neboť prostředků z veřejných zdrojů bude letos výrazně méně než vloni.

Hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) nevyloučil, že se zamítnutý návrh na programu zastupitelstva znovu objeví. Daleko raději by ale viděl, kdyby místo jednotlivých krajů problém jednou provždy vyřešila Poslanecká sněmovna novým zákonem. Na tom jediném se dnes zastupitelé Zlínského kraje shodli bez ohledu na stranickou příslušnost.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?