Školáci zatím nestůňou, nemocné jsou sestřičky

11. 12. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kdy se virus chřipky objeví, nelze přesně předpovědět. Většinou je zjištěn na začátku roku, ale není vyloučeno, že bude na Plzeňsku zaregistrován ještě do Vánoc...


Plzeň - Chřipková epidemie prozatím na Plzeňsku nepropukla, ale podle hygieniků se tak může stát v nejbližších dnech. Mezi lidmi totiž přibývá nemocných s akutním onemocněním horních cest dýchacích.

Kdy se virus chřipky objeví, nelze přesně předpovědět. Většinou je zjištěn na začátku roku, ale není vyloučeno, že bude na Plzeňsku zaregistrován ještě do Vánoc.

Podle informací Magdy Kumpové z Krajské hygienické stanice v Plzni je možné, že mezi těmi, kteří stonají, jsou i případy chřipky. Prozatím stoná v kraji o dvě stovky lidí víc ve srovnání s předcházejícím obdobím.

Podle oslovených ředitelů škol prozatím nemusely být uzavřeny žádné třídy na Plzeňsku. Počet nemocných dětí ani žáků není nijak drastický a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je v normě.

Virová onemocnění se v těchto dnech ovšem nevyhnula zdravotním sestřičkám. Vysoká nemocnost zapříčinila uzavření části odborných ambulancí na Gynekologicko-porodnické klinice v Plzni a na dalších pracovištích byl omezen provoz. Zástupce přednosty kliniky Bohumil Mejchar sice žádal o pomoc na jiných odborných pracovištích a klinikách, ale nepodařilo se.

„Omezený provoz je v současné době na příjmové ambulanci I. Provoz je omezen na péči o pacientky s akutními onemocnění, které vyžadují neodkladnou péči. Pokud se týče ambulance II, ta je zcela uzavřená. Přeobjednat se musejí ženy, které čekají na vyšetření týkající se gynekologické onkologie, chorob vulvy, dětské gynekologie a služby cytologické poradny a poradny pro urogynekologii. Ovšem lůžková část nemocnice a porodnice fungují bez omezení,“ uvedl zástupce přednosty. O tom, jak dlouho omezení potrvá, nechtěl spekulovat.

OLGA ČERMÁKOVÁ, Plzeňský deník, 11.12.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?