Školka při Fakultní nemocnici Brno slaví 60. let

23. 11. 2016 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes 6250 nemocných dětí prošlo v loňském školním roce Mateřskou školou při Fakultní nemocnici Brno, která se speciálně věnuje hospitalizovaným malým pacientům.


Letos v listopadu školka oslavila 60. výročí založení, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle něj má nyní školka 13 tříd a 13 učitelek vyučujících na 22 odděleních. Učitelky se dětem věnují ve skupině nebo individuálně, podle jejich zdravotního stavu. Loni oslavila šedesáté výročí i základní škola zřízená při nemocnici.

Školka je v areálu dětské nemocnice v Černopolní ulici. Pedagogové se věnují pacientům s různými nemocemi a úrazy po různě dlouhou dobu jejich pobytu v nemocnici. „Pokud to dětem dovolí zdravotní stav, docházejí do prostor školky, pokud jim to stav nedovolí, učitelky za nimi docházejí na oddělení. Učí je různým schopnostem a dovednostem nebo si třeba kreslí,“ uvedl Žára. Dodal, že školka funguje pro děti od tří do šesti let. Pro starší děti je k dispozici škola.

Podle Žáry je docházka do školky nedílnou součástí léčby. „Ukázalo se, že pedagogická péče pomáhá psychice dítěte. Potom je i léčba intenzivnější a účinnější,“ dodal mluvčí. Děti pak navíc mají menší problémy s návratem do své obvyklé školy nebo školky.

Mateřskou školu v listopadu 1956 založil tehdejší přednosta infekčního oddělení Vladimír Klusky. V roce 1960 měla jednu třídu a o rok později už byly čtyři, přičemž jimi za rok prošlo téměř 600 dětí. „V současnosti je mateřská škola zařazená do sítě běžných škol a je největší zařízení tohoto typu v České republice,“ doplnil Žára.

Loni oslavila 60. výročí i Základní škola při Fakultní nemocnici Brno, kam chodí nemocné děti od 1. do 9. třídy. Celkem v 17 třídách vyučuje 21 pedagogů, kteří učí pacienty ve skupinách nebo individuálně podle jejich zdravotního stavu. Podnět ke vzniku základní školy, kterou ročně projde bezmála 9000 dětí, dal také Vladimír Klusky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?