Školy budou mít víc času na splnění hygienických vyhlášek

8. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedle bezdotykových vodovodních baterií a nerezového vybavení kuchyní dělají vrásky na čelech zřizovatelům škol také odvětrávání školních tělocvičen ovládané z podlahy a čtyři metry čtvereční na žáka v mateřské škole...


PRAHA - Školy, které nestihly do konce června své kuchyně a jídelny vybavit bezdotykovými vodovodními bateriemi, získají zřejmě na modernizaci více času. Senátoři včera totiž schválili novelu zákona o veřejném zdraví, která vedle dalších ustanovení prodlužuje termín pro splnění tohoto požadavku až do roku 2007.

„Zřizovatelé škol budou mít navíc možnost požádat o výjimku, pokud z vážných důvodů nesplní své povinnosti ani v tomto termínu,“ řekla ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Na normu, jejíž splnění vyžaduje značné investice, si stěžovala řada obcí. Mnoho škol ale nakonec jídelny modernizovat stihlo. „Ti, kteří již investovali, nemusí litovat. Pochybuji, že ceny stavebního materiálu půjdou dolů,“ uvedla.

Přísnější hygienické předpisy pro kuchyně a školní jídelny stanovují dvě vyhlášky ministerstva zdravotnictví, které vyšly v roce 2001. Vedle bezdotykových vodovodních baterií a nerezového vybavení kuchyní dělají vrásky na čelech zřizovatelům škol také odvětrávání školních tělocvičen ovládané z podlahy a čtyři metry čtvereční na žáka v mateřské škole.

Novela, kterou ještě musí podepsat prezident, se týká také hluku a čistoty vod. „Umožňuje daleko větší odpovědnost a možnost prevence šíření hluku v rámci obcí a zpřísňuje normy na kvalitu vody na koupalištích a veřejných prostranstvích,“ vypočítala Součková. Odmítla námitku senátora Martina Mejstříka, který z předpisu chtěl kvůli možným diskriminačním výkladům vyškrtnout větu, podle níž bude možné zakázat „skupině lidí“ koupání na veřejných koupalištích.

„Nejedná se o diskriminační opatření, jsme povinni ochránit skupiny obyvatelstva před možnými infekčními onemocněními,“ uvedla Součková. Zákon podle ní například umožní zakázat koupání těhotným ženám, pokud bude ve vodě větší množství sinic.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?