Škromach: 13. a 14. platy se možná rozpočítají na rok a zruší

23. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) uvažuje o zrušení kategorie 13. a 14. platů. Z jeho včerejšího vyjádření vyplynulo, že prostředky dosud vynakládané na tyto platy by se v budoucnu rozpočítávaly do 12 běžných měsíčních mezd. "Třinácté čtrnácté platy jsou anachronismem...


PRAHA - Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) uvažuje o zrušení kategorie 13. a 14. platů. Z jeho včerejšího vyjádření v pořadu televize Nova Sedmička vyplynulo, že prostředky dosud vynakládané na tyto platy by se v budoucnu rozpočítávaly do 12 běžných měsíčních mezd, takže zaměstnanci by o peníze nepřišli.

Potvrdil také, že v novém zákoně o nemocenské by už neměli mít ústavní činitelé výhodnější podmínky než ostatní lidé. Dosud na rozdíl od nich pobírají plnou mzdu po dobu jednoho měsíce pracovní neschopnosti.

„Třinácté čtrnácté platy jsou anachronismem v dnešním systému … otázkou je, jestli má cenu neustále každoročně (o ně) svádět debaty,“ uvedl dnes Škromach. Z jeho slov pak vyplynulo, že připravuje změnu spočívající právě ve zrušení 13. a 14. platů a jejich rozpočítání do dvanácti měsíců. Podmínil to ovšem dohodou s odbory.

Změna by se podle něj týkala zaměstnanců ve státní a veřejné správě i ústavních činitelů.

Škromach a jeho partner v diskusi předseda KSČM Miroslav Grebeníček odpovídali na dotaz moderátorky, jak je možné, že poslanci sice na tři roky zmrazili ústavním činitelům platy, současně ale schválili, že v tomto období dostanou polovinu třináctých a čtrnáctých platů. Grebeníček uvedl, že totéž je třeba zajistit i zaměstnancům.

Odbory a vláda nyní vyjednávají právě o třináctých a čtrnáctých platech pro zaměstnance státních a příspěvkových organizací. Kabinet zatím počítá s tím, že budou činit jen deset procent měsíční mzdy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?