Škromach chce kontrolovat lékaře

13. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát, který se už několik let marně snaží zamezit zneužívání nemocenské, přišel s novým lékem: Tvrdší kontrolou lékařů, kteří neschopenky vypisují. Doktoři i zástupci pacientů jsou proti...


Praha -

Čerstvá čísla Českého statistického úřadu ukazují, že nemocných v prvním pololetí znovu přibylo: V zaměstnání chybělo denně 312 tisíc lidí. Proti minulému roku je to o 9500 více. V roce 2000 bylo o čtyřicet tisíc neschopenek méně.

Odborníci ze zdravotních pojišťoven přitom tvrdí, že skutečně nemocných lidí je jen polovina.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach je přesvědčen, že lékaři někdy nechávají lidi doma zbytečně. Chce proto, aby pojišťovny lékařům vydávaly certifikáty - teprve na jejich základě by mohli neschopenky vypisovat.

Pokud by některý doktor uznal nemocnými příliš mnoho lidí, hrozilo by mu správní řízení. Kdyby svůj postup neobhájil, pojišťovna by mu mohla certifikát odebrat.

Lékaře Škromachova idea pobouřila.

„Všichni ošetřující lékaři vystavují pracovní neschopnosti, je to ze zákona jejich povinnost. To, jestli je neschopenka oprávněná, hodnotí přece Lékařská posudková péče,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

„Úmysl pana ministra nemá oporu v zákoně,“ reagoval Pavel Tautermann, který vede organizaci smluvních lékařů.

Vladimíra Bošková ze Sdružení na ochranu pacientů navíc upozorňuje, že by nemocný přišel o možnost vybrat si svého lékaře sám - musel by se řídit tím, zda má či nemá certifikát.

Bošková si myslí, že by se stát raději měl zaměřit na lepší kontrolu: „Ve vyspělých evropských zemích si pojišťovny nasmlouvají kvalitní klinické lékaře třeba z fakultních nemocnic. Když se objeví pochybnosti, tito odborníci případ přezkoumají.“

Podle Šmatláka certifikáty zneužívání nemocenské nezastaví. „Stát se musí systémově zabývat příčinami toho, proč se lidé nechávají zapsat jako nemocní,“ míní.

Psychiatr Tautermann v této souvislosti popisuje modelovou situaci: „Do ordinace přijde člověk, kterému hrozí výpověď z práce. Je mu pětapadesát let a je zhroucený. Musím ho uznat, protože je objektivně nemocný.“

Ke zneužívání nemocenské se dlouhodobě uchylují i firmy, které jsou v problémech. Když nemají práci, pošlou zaměstnance k lékaři. „Víme o tom, ale ve chvíli, kdy chceme, aby nám to dosvědčili, všichni odmítnou,“ uvedl odborový předák Milan Štěch.

Škromach proto chce, aby prvních sedm až deset dnů nemoci platili zaměstnavatelé. „Na druhé straně by měli o 40 až 50 procent nižší pojistné, než jaké musejí odvádět nyní,“ prohlásil. V tomto případě nejsou proti lékaři, odboráři ani zaměstnavatelé.

Pokud bude stát platby nemocenské kompenzovat jinými úlevami, firmy se podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Zdeňka Lišky bouřit nebudou. Nejprve je však podle něj třeba změnit příslušné zákony - například proto, aby zaměstnavatelé mohli své nemocné kontrolovat.

Ivana Kněžínková, Aleš Vojíř, Hospodářské noviny, 13.11. 2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?