Škromach: konec civilní služby může být problém

14. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Konec základní vojenské služby půjde logicky ruku v ruce i se zrušením náhradní civilní služby. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach připouští, že to může být vážný problém. Především ve zdravotnictví...


PRAHA - Konec základní vojenské služby půjde logicky ruku v ruce i se zrušením náhradní civilní služby pro mladé muže, kteří odmítají obléknout uniformu.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach připouští, že to může být vážný problém. Civilkáři nyní pomáhají za minimální plat třeba ve zdravotnictví či školství.

„Může to způsobit problémy, protože samozřejmě bude muset být hledán jiný způsob jak vykonávat určité práce, které dneska zastávají civilkáři.

Zkracování vojny i její zrušení znamená samozřejmě také dopady do nezaměstnanosti. Ti lidé se objeví na trhu práce a počet volných pracovních míst zase není tak velký,“ řekl Právu Škromach.

Budou se muset najmout nové pracovní síly

Zejména lidé ve zdravotnictví jsou z rušení civilní služby zoufalí. Mladí muži totiž provádějí činnosti, na které budou muset nemocnice v budoucnu najmout pracovní sílu. Například převážejí pacienty, pomáhají sestrám s nemohoucími, uklízejí atd.

„Sester je málo, ty mají své práce dost, takže asi nezbude než za normální plat najmout další pracovníky. Ale to bude pochopitelně mnohem dražší,“ řekl Právu jeden z pražských lékařů.

Také předseda lidoveckých poslanců Jaromír Talíř si uvědomuje, že jsou civilkáři obtížně nahraditelní, a dodává, že je třeba se touto věcí zabývat.

„Myslím, že by se měl hledat nějaký jiný způsob, jak získávat dobrovolníky. Teď mě ale nenapadá řešení,“ řekl Právu Talíř.

Právo, 14.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?