Škromach: Pacienti nesmí být rukojmími vlastní nemocnice

1. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Baťova nemocnice včera začala propouštět pacienty, kteří na odděleních původně čekali na plánovaný operační zákrok. Ke zrušení zákroků došlo v souvislosti s dnešním nastolením nepřetržitého provozu...


Zlín - Zažehnat krizi v Baťově nemocnici přijel včera do Zlína ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Odboráři totiž řeší se svým ředitelstvím již několik týdnů problém s nastolením nepřetržitého provozu. K tomu vedení nemocnice přistoupilo po podaných výpovědích z přesčasových hodin ze strany 135 z celkového počtu 206 lékařů. Nemocnice totiž marně hledala ze svých rezerv jeden a půl milionu korun na doplacení posledních dvou měsíců v roce za přesčasovou a pohotovostní práci lékařů, zdravotních sester a rentgenových laborantů. „Zavádět experiment s nepřetržitým provozem nepovažuji zrovna za nejrozumnější řešení. To by bylo možné vyzkoušet v určitém menším oddělení a nikoli v tak velké nemocnici jako je ve Zlíně. Vedení nemocnice a především její zřizovatel (Okresní úřad Zlín - pozn. red.) by měli společně zasáhnout tak, aby se současná situace uklidnila a pacienti mohli i nadále využívat služeb. Opakuji, že každý podobný experiment by mohl být hazardem se zdravím pacientů,“uvedl Škromach. Jak dále poznamenal, vyústěním tohoto sporu mezi ředitelstvím a většinou lékařů by mělo být společné jednání a nikoliv řešení, při kterém by se stali pacienti rukojmími nemocnice. Zároveň se ministr pozastavil nad tím, že dosud pořádně nefunguje spolupráce okresního úřadu s krajským, pod který spadne Baťova nemocnice po Novém roce. „Kraj by se měl více zajímat o to, v jakém stavu převezme nemocnici od okresního úřadu. Je rovněž škoda, že vedení nemocnice neprojevilo zájem se se mnou setkat. O jednání s odboráři budu samozřejmě více informovat ministryni zdravotnictví,“řekl Škromach. Předsedkyně krajské organizace ČSSD Alena Gajdůšková, která ministra doprovázela, doplnila, že chybějící peníze již podle jejích informací nemocnice získala. „V současné době se tak skutečně jedná hlavně o komunikaci a vůli obou stran vyřešit tento problém,“podotkla. K uklidnění současné situace by zřejmě stačilo jediné. Stáhnutí výpovědi z přesčasových hodin ze strany zaměstnanců a souhlas s jejich stažením ze strany ředitelství Baťovy nemocnice. „Jejich stáhnutí jsme nabídli již v úterý. Vedení ale náš krok neakceptovalo. Nechápeme logiku ředitelství. Nejde nám jen o finance, chceme především v plné míře zachovat původní provoz Baťovy nemocnice,“sdělila předsedkyně Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů ve Zlíně Marcela Henčlová. Vedení již však zřejmě nejde ani tak o stažení výpovědí, ale spíše o uvedení nového režimu provozu nemocnice. „Ze začátku tohoto systému jsme počítali s určitými problémy. Co se týče stažení výpovědí, žádné jsme ze strany odborů zatím nezaregistrovali. Od 1. listopadu tak začíná běžet nový, smíšený provoz. To znamená, že část lékařů, kteří nepodepsali výpovědi z přesčasových hodin, bude pracovat i nadále v zaběhlém provozu. A dalších 135 lékařů, kteří výpovědi podali, pak ve směnném, nepřetržitém provozu,“vysvětlil náměstek Baťovy nemocnice ve Zlíně Břetislav Sklenář.

Nemocnice ruší plánované operace

Baťova nemocnice včera začala propouštět první pacienty, kteří na odděleních původně čekali na plánovaný operační zákrok.

Čtyři pacienti byli propuštěni domů z ortopedického oddělení, další dva pak z traumatologie. Ke zrušení těchto plánovaných zákroků došlo v souvislosti s dnešním nastolením nepřetržitého provozu ve zlínské nemocnici. Podle většiny lékařů je nyní složitější dát dohromady operační tým. Jak dále uvedli zástupci Lékařského odborového klubu - Svazu Českých lékařů, vzhledem ke změněnému provozu v Baťově nemocnici může dojít během krátké doby k dalšímu rušení plánovaných operací.

Aleš Fuksa, alf, Zlínské noviny, 1.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?