Škromach se chystá šetřit na nemocenské

5. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ačkoli se vláda dušovala, že nezneužije situace po povodních pro prosazení nepopulárních opatření, objevila se mezi balíkem spořících zákonů i nenápadná novela nemocenského pojištění...


která znamená, že se příští rok nezvýší dávky v nemoci. Špidlův kabinet tak chce získat 800 miliónů korun. Růst nemocenských dávek je dosud zajištěn zákonem. Při splnění určitých podmínek, vázaných na výši průměrné mzdy, musí vláda již 30. září vyhlásit zvýšení tzv. redukční hranice pro výpočet nemocenské pro rok následující. A tyto podmínky loni splněny byly, takže marodi v roce příštím by měli mít nárok na místo dnešních 419 korun denně na 455 korun. Na tuto částku si - pokud vládou projde návrh ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha - budou muset nemocní přinejmenším rok počkat. A je možné, že ještě déle. Škromach totiž přišel s dvěma variantami. První, která zvýšení rozhodných částek pro stanovení nemocenských dávek odkládá pouze o rok, tedy na 1. leden 2004. Druhá alternativa je však trvalejšího rázu, neboť by znamenala, že o růstu dávek by napříště už rozhodovala libovolně vláda svým nařízením bez ohledu na splnění nějakých podmínek - jen „v závislosti na finančních možnostech“.

Odborářům se ani jeden návrh nelíbí

Ani jedna z těchto variant se ale nelíbí odborářům. Jak řekl Právu ve středu šéf Českomoravské konfederace odborových svazů senátor Milan Štěch (ČSSD), na pátečním jednání se Škromachem hodlají protestovat a žádat pro příští rok nikoli zmrazení, ale valorizaci alespoň ve výši inflace.

Ministr prý po první diskusi přibrzdil

„Chápeme, že vláda hledá zdroje iu široké veřejnosti, ale musíme trvat na tom, aby podmínky nemocných byly důstojné. V tom smyslu považujeme svůj návrh za kompromis a budeme o něm jednat,“ řekl Štěch, který ale k posouzení dostal od ministerstva pouze variantu odkládající zvýšení o jeden rok. Podle něho Škromach po první diskusi ve vládě zřejmě přibrzdil.

Ani opozice není z návrhu nadšena. Podle místopředsedy Sněmovny a šéfa klubu KSČM Vojtěcha Filipa by to byla lumpárna: „Není přece možné dělat ze zdravotního pojištění jakousi falešnou quasi daň. My se nebráníme diskusím o skutečných daních, ale zahrnout tyto věci do daňového systému, to by byla lumpárna,“ reagoval rozhořčeně Filip. ODS se předloha také nelíbí, neboť jak řekl místopředseda zdravotního a sociálního výboru Sněmovny Milan Cabrnoch, 800 miliónů, které by tento krok měl vládě přinést, je ve srovnání s mnohamiliardovými škodami minimum: „Připadá mi nefér vůči lidem vymlouvat se v tomto případě na povodně. Je vidět, že soc. dem. vláda přehodnocuje sliby. Vždyť zvýšení nemocenského si prosadila i přes náš nesouhlas právě ona.“ Vláda na schválení úpravy musí spěchat. Pokud totiž novelu neprosadí v tzv. zkráceném jednání, tedy hned při prvním čtení, bude muset do 30. září vydat nařízení, kterým se nemocenská od ledna příštího roku zvýší.

Právo, 5.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?