Škrty zdravotníci na platech nepocítí, klesnou asi dotace

6. 8. 2010 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Plánované škrty ve státním rozpočtu zdravotníci na platech většinou nepocítí, protože peníze na ně dostávají z plateb pojišťoven za zdravotní péči.


Klesnou však asi dotace, které mají přímo řízené nemocnice ze státního rozpočtu, například na nové přístroje a rekonstrukce budov. Vyplývá to z vyjádření zástupců lékařů a ministerstva zdravotnictví pro ČTK.

Ministerstvo financí chtělo po resortu zdravotnictví stejně jako po ostatních ministerstvech zmrazit část letošních výdajů. Zdravotnictví mělo takzvaně vázat na jaře 255,5 milionu a nyní dalších 177,5 milionu korun. Jsou to peníze, které dostalo zdravotnictví přiděleno, ale nesmí je zatím utratit.

„Šetření se platů většinou nedotkne, klesnou hlavně dotace od zřizovatelů,“ soudí předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ČTK řekl, že zatím nebudou dávat žádné konkrétní údaje, kolik a kde se má ušetřit. Ministr Leoš Heger (TOP 09) si dělá analýzu dosavadního využití peněz, než rozhodne o dalším postupu.

„Celé hospodaření ministerstva je z dob minulých tak neprůhledné, že je především nutno udělat v něm pořádek. Možná se tak najdou i nečekané rezervy,“ řekl ČTK prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Podle něj by na ministerstvu mohlo pracovat méně lidí a některé činnosti, které nyní pro ministerstvo dělají soukromé firmy, by úředníci zvládli sami - jde například o administrativu rezidenčních míst lékařů a sester.

Engel ČTK řekl, že chce s Hegerem jednat o možných úsporách. LOK organizuje akci lékařů Děkujeme, odcházíme. Zhruba 2500 nemocničních lékařů nespokojených s výší platu chce dát na konci roku výpověď, pokud nedostanou přidáno. Odmítají plán vlády zrušit platové tarify.

Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger už s Hegerem jednal, mluvil i s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem a premiérem Petrem Nečasem. Drábek ho ujistil, že rušení platových tarifů je až posledním řešením, pokud se nepodaří najít schůdnější variantu, jak lépe ocenit kvalitní práci.

Heger si dal čas zhruba do konce srpna na to, aby provedl inventuru činností ministerstva a využití peněz a ustavil tým spolupracovníků. Jeho úřad nechce do té doby žádná data o možných úsporách zveřejňovat.

Sršeň pouze uvedl, že ze státního rozpočtu dostávají platy zaměstnanci ministerstva, je jich zhruba 400. Stát přispívá také na platy zaměstnanců Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Ústavu zdravotnických informací a statistiky, Státního zdravotního ústavu a hygienické služby. Kromě ministerstva ale všechny tyto instituce mají i vlastní příjmy, ze kterých část platů pokryjí samy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?