Škytavku u miminka může způsobit překrmení i rychlé jedení. Jak ji zastavit?

5. 8. 2021 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Existuje několik způsobů, jak zastavit škytavku u miminka. Pomoci může například přestávka od kojení k odříhnutí či použití dudlíku. Je důležité si však uvědomit, že většina dětí má v prvním roce škytavku a obvykle není důvodem k obavám. Škytavku mohou mít dokonce i miminka, která se ještě nenarodila. Pokud je však kojenec i podrážděný, je potřeba zpozornět. Zajímá vás, co škytavku způsobuje a jak ji zastavit?


Je škytavka u miminka důvod k obavám?

Přestože škytavka obvykle trápí spíše dospělé lidi, je naprosto běžné, že se objeví i u malých ​​dětí. Na rozdíl od dospělých však miminka většinou příliš neovlivňuje. Ve skutečnosti vaše ratolest může záchvat škytavky prospat, aniž by ji vyrušila. Škytání navíc zpravidla nijak nenarušuje dýchání a ani na něj nemá jakýkoli vliv.

Škytavka je zvláště častá u novorozenců a kojenců. Není přesně známo proč, ale může být způsobena zvýšeným vzduchem v žaludku. Pokud se děti během jídla překrmují nebo spolykají vzduch, může to zapříčinit, že se žaludek roztáhne a otře se o membránu, což způsobí škytání.

Škytavka u miminka v bříšku

Mnoho těhotných žen škytavku dítěte v břiše cítí a někdy ji lze dokonce pozorovat na ultrazvuku. Vaše miminko může začít škytat koncem prvního nebo začátkem druhého trimestru, i když to tak brzy asi neucítíte.

Škytání v děloze se projevuje malými rytmickými pohyby, přičemž v počátku může být těžké je rozeznat od kopání. Některé ženy si všimnou, že jejich ratolest má škytavku i několikrát denně, zatímco jiné matky ji zaznamenají jen jednou za čas.

Prozatím není příliš známo, proč děti v děloze škytají, ale jedna teorie uvádí, že by se mohlo jednat o způsob, jak děti regulují množství tekutiny v plodovém vaku. Říká se, že tlak nahromaděné plodové vody přiměje děti ke spolknutí jejího přebytku, a to vede škytavce.

Trápí vaše miminko škytavka po kojení?

Škytavka u miminka je způsobena křečemi vyvíjející se bránice, velkého svalu, který prochází spodní částí hrudního koše a při dýchání se pohybuje nahoru a dolů. Ačkoli nikdo neví jistě, proč škytáme, tyto křeče může vyvolat mnoho věcí.

Novorozenecká škytavka je však nejčastěji způsobena překrmením, příliš rychlým jedením nebo polykáním velkého množství vzduchu. To vše může vést k rozpínání žaludku. Když se žaludek roztáhne, stlačí membránu, což způsobí jeho křeč, a škytání je na světě. Je tedy velmi běžné, že se objeví po nebo dokonce během kojení.

Škytání u dětí může být někdy také důsledkem náhlých změn teploty žaludku. Řekněme, že například dáte miminku studené mléko a o několik minut později ho nakrmíte teplým příkrmem. Tato kombinace může být jedním z důvodů, proč vašeho potomka chytne škytavka.

Jak zbavit miminko škytavky?

Obecně platí, že občasné škytání není pro kojence nijak nebezpečné. Může se tedy čas od času vyskytnout u vašeho dítěte a samo odeznít. Často nevyžaduje žádnou akci či léčbu, ale existuje několik možností, jakými můžete zkusit zastavit škytavku vašeho miminka, jakmile začne. Vyzkoušet můžete následující tipy:

  • Hlaďte miminko po zádech. Zkuste rukou po zádech kroužit, abyste uvolnily přebytečný vzduch.
  • Nechte vašeho potomka odříhnout. Pokud začne při kojení škytat, přestaňte ho krmit a odříhněte ho, abyste se pokusily uvolnit přebytečný vzduch.
  • Změňte polohu kojence. Je dobré zkusit miminko položit do jiné polohy než do té, ve které bylo, když začalo škytat. Tedy například z lehu do sedu či obráceně (pokud již sedí). Změna polohy vždy nemusí zabrat, ale stojí to za pokus.
  • Nabídněte miminku dudlík. Sací pohyb dudlíku by mohl pomoci uklidnit dítě a zmírnit tak křeče bránice.

Co dělat, když má miminko škytavku delší dobu nebo pláče?

Děti mohou škytat několikrát denně po dobu 10 minut nebo i o něco déle. Obecně platí, že pokud miminko vypadá šťastně a nepůsobí podrážděně, není škytavka důvodem k obavám. Můžete jen počkat, až sama odezní. Pokud však přetrvává a zdá se, že způsobuje dítěti jakékoli potíže, zavolejte svému pediatrovi.

Někdy může být škytání také známkou jícnového refluxu. Reflux způsobuje, že se žaludeční kyselina dostává do jícnu dítěte. To možná sami znáte, pokud jste například zažily pálení žáhy. Jestliže vaše miminko trápí právě tento problém, škytavka nebude jediným příznakem, který u něj zaznamenáte. Kojenci s refluxem mají také příznaky jako:

  • Kašel
  • Plivání
  • Podrážděnost a pláč
  • Prohýbání v zádech, zejména během kojení nebo po něm

Pokud si všimnete těchto příznaků, poraďte se se svým lékařem o tom, zda vaše dítě může mít reflux a jak dále postupovat.

Zdroje: medicalnewstoday.com, babyonline.cz, nutriklub.cz, naseporodnice.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?